latinica  ћирилица
20/05/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

Братунац: Милион марака за проширење мреже наводњавања

Након недавног пуштања у рад система за наводњавање пољопривредних површина и засада малине, начелник општине Братунац Недељко Млађеновић најавио је проширење мреже до нових засада малине и купине, у шта ће бити уложено милион КМ.
Системи за наводњавање - Фото: РТРС
Системи за наводњавањеФото: РТРС

- Добили смо сагласност Свјетске банке и договорено је да ће за пројекат проширења мреже бити обезбијеђена потребна средства. Набавиће се неопходна количина материјала, опрема и машине како би се у сарадњи са расадником и градским водоводом могло вршити проширење мреже у наредна два мјесеца - рекао је Млађеновић.

Он каже да ће систем за наводњавање бити проширен до сваког корисника.

Млађеновић је са сарадницима и представницима Свјетске банке обишао неколико локалитета на којима се налазе црпне пумпе система за наводњавање, те хладњачу "Агро др" и расадник "Малина Братунац" гдје се врше припреме за огледни полигон.

У расаднику ће се испитивати шест типова наводњавања и њихов утицај на малину.

Те активности ће надзирати Пољопривредни институт и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Најављено је да ће у расаднику малине у Чолаковићима изнад Кравице бити организовани "Дани поља" гдје ће се презентовати резултати програма, који ће се проводити од овог прољећа до краја 2020. године, с циљем побољшања квалитета малине на подручју Братунца и средњег Подриња.