latinica  ћирилица
20/05/2019 |  13:03 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Шеранић на Скупштини СЗО у Женеви (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће на Скупштини Свјетске здравствене организације у Женеви бити ријечи о вакцинацији, односно о подизању обухвата имунизације у европском региону, са нагласком на земље окружења, те Републику Српску и БиХ.
Шеранић у Женеви - Фото: РТРС
Шеранић у ЖеневиФото: РТРС

Шеранић је рекао Срни да ће бити разговарано и о резистенцији на антибиотике и лијекове за вирусна обољења, јер је то важна тема за Европу и овдашњи регион, те да ће планове Републике Српске у тој области подржати СЗО.

Шеранић у Женеви (Фото: РТРС)

- Веома су важне наше активности са канцеларијом СЗО у БиХ које финансира Швајцарска агенција, а односе се на превенцију масовних незаразних обољења. У вези с тим управо се завршава један пројекат који се односи на унапређење кардиоваскуларног здравља у Српској - навео је Шеранић који учествује на редовном засједању 72. Скупштине СЗО у Женеви.

Сједница Свјетске здравствене скупштине, која је највиши орган СЗО, одржава се једном годишње и окупља представнике свих земаља чланица који дискутују о до сада постигнутим циљевима у оквиру миленијумских развојних циљева УН, као и активностима и мјерама које су земље чланице спровеле под мотом "Здравље за све".

Шеранић у Женеви (Фото: РТРС)

Из ресорног министарства наводе да СЗО има важну улогу у пружању глобалне подршке јачању и побољшању здравствене заштите, ради на сузбијању епидемијских, ендемијских и хроничних незаразних болести, болести зависности и фактора ризика, те на побољшању исхране, промовисању здравог стила живота и здравственом просвјећивању.

Редовно засједање Свјетске здравствене скупштине СЗО трајаће до 28. маја.