latinica  ћирилица
20/05/2019 |  14:08 | Аутор: СРНА

Ћорић: Трбићеви иступи, најблаже речено, неодговорни

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић истакао је у изјави за Срну да су најновија писања одборника СДА у Скупштини града Бијељина Јусуфа Трбића, у којима оспорава злочин почињен у Тузланској колони 1992. године, најблаже речено, неозбиљна и неодговорна.
Недељко Ћорић -
Недељко Ћорић

- Трбић нас својим изјавама враћа у 1991. и 1992. годину што је крајње неодговорно, посебно од некога ко се бави политиком и ко је одборник у Скупштини града Бијељина. Такве изјаве неће допринијети помирењу нити заборављању свега кроз шта су прошли сви народи на овим просторима - рекао је Ћорић, који је предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина.

Обиљежавање страдања на овим просторима, каже Ћорић, остављено је данашњим и будућим генерацијама као завјет да никада не смију да буду заборављени хероји који су уградили своје животе у темеље Републике Српске. 

- Ми никада нисмо оспорили обиљежавање догађаја у Федерацији БиХ и српски народ у вези с тим никада није износио негативна мишљења. Подржавамо свако цивилизовано обиљежавање таквих догађаја, ма гдје да се он десио - истакао је Ћорић.

Он је навео да је и овог пута изостала реакција градоначелника Бијељине Миће Мићића, који је и сам био командант Војске Републике Српске. 

- Као градоначелник Бијељине, Мићо Мићић не би требало да се понаша индолентно на изјаве и ставове Јусуфа Трбића, али очигледно да је спреман да по сваку цијену чува скупштинску већину. Он је свјестан да не може да реагује јер је уцијењен од својих коалиционих партнера. Битнија му је скупштинска већина него национални интереси српског народа - оцијенио је Ћорић, додавши да он лично са људима попут Трбића никада не би правио скупштинску већину.

И ако би морали, каже Ћорић, поставили би одређене услове да идемо у правцу помирења, а не изазивања сукоба и враћања људи у године страдања и на једној и на другој страни.

Он је навео да Мићић, избјегавајући да предузме конкретне мјере у вези са Трбићевим иступима, брани своју позицију и позицију власти у граду Бијељина. 

- Исти случај је и са најављеном посјетом Стјепана Месића Бијељини. Ни ту Мићић није имао адекватну реакцију, већ су невјешто излазили у јавност са различитим информацијама - од тога да ће то бити незванични састанак без присуства јавности до демантија да састанак уопште није требало да буде одржан - рекао је Ћорић.

Он је нагласио да је истина да је долазак Месића у Бијељину био најављен преко Агенције за координацију полицијских тијела БиХ и он је требало да буде гост Миће Мићића.

Ћорић каже да је на сатанку требало да буде ријечи о "одређеним пословним активностима које ће се радити на овом простору".