latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:14 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

"Отац на службеном путу" - једини из СФРЈ награђен Златном палмом (ФОТО)

На данашњи дан 1985. године филм "Отац на службеном путу" Емира Кустурице освојио је Златну палму на Канском фестивалу - била је то прва Палма у историји југословенске кинематографије.
Отац на службеном путу (фото: imdb.com) -
Отац на службеном путу (фото: imdb.com)

Овај филм /сценарио Абдулах Сидран и Емир Кустурица/, у којем су главне улоге играли Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић и Морено Дебартоли, проглашен је најбољим остварењем Канског фестивала према мишљењу жирија, којем је предсједавао велики филмски синеаста Милош Форман.

Прије и послије тога, филмски аутори из, иначе одличне, филмске продукције бивше Југославије, нису испјели да освоје још неку "Златну палму", мада јој је 1967. године био близу Александар Петровић са филмом "Скупљачи перја".

Али, из никада до краја необјашњених побуда, на том фестивалу није додијељена Златна палма, па је Петровић освојио само Велики гран-при жирија, као највећу награду која је тада додијељена.

Отац на службеном путу (фото: festival-cannes.com / DR)

Кустурица ће још једном освојити Златну палму, и то десет година касније / 1995/ за "Андерграунд" /сценарио Душан Ковачевић и Емир Кустурица/, у којем главне улоге играју Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски и Мирјана Јоковић.

У вријеме Југославије Кустурица је у Кану 1989. године добио и признање за најбољу режију за филм "Дом за вјешање" /сценарио Горан Михић/, са Давором Дујмовићем, Бором Тодоровићем, Љубицом Аџовић у главним улогама.

Кустурица је у главном такмичарском програму Кана промовисао и филмове - "Живот је чудо", "Завет" и "Марадона".

Један број филмских сајтова уврстио је "Андерграунд" међу три најквалитетнија добитника канске Златне палме, уз "Прислушкивање" Френсиса Форда Кополе и филм "Падре падроне" Паола и Виторија Тавијанија.