latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:23 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

ПМП Јелшинград примјер успјешне приватизације

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је данас у Градишци да је ПМП Јелшинград примјер успјешне приватизације, јер је италијански инвеститор покренуо производњу у овом предузећу и запослио више од 200 радника.

- Веома је битно да се радници који су отишли у претходном периоду у иностранство сада враћају, те да поново заснују радни однос у овом предузећу. То је примјер добре праксе, а посебно је важно што сваке године имају нове инвестиције и запошљавања - рекао је Петричевић, који је данас са градоначелником Градишке Зораном Аџићем посјетио ово предузеће које се бави производњом тешких варених конструкција за инострано тржиште.

Директор предузћа ПМП Јелшинград, Бранислав Бањац, рекао је да од 2006. године послују у оквиру италијанске ПМП групације, од 2010. имају константно успјешно пословање, а производе извозе углавном у западну Европу.

Бањац је навео да је прошле године у септембру отворен нови погон у који је уложено 10 милиона КМ, а ове године у плану је набавка двије машине вриједне два милиона КМ, те у наредном периоду изградња још једног производног погона.

Он је додао да је Петричевићу пренио став да постоје могућности за даљи развој машинске индустрије у Републици Српској и Градишци, јер у овој области радници могу да зараде веће плате него у другим привредним секторима.

- Проблем радне снаге је актуелан у смислу да се што прије мора започети реформа образовања, како би добили што квалитетније раднике. Треба бити оријентисан на производњу захтјевних и скупих производа којима ћемо моћи да конкуришемо на европском тржишту - рекао је Бањац.

Он је навео да је у предузећу запослено 210 радника, углавном заваривача, бравара и ЦНЦ оператера.

Аџић је подсјетио да је ПМП Јелшинград у вријеме приватизације имао 80 радника и да је одговорним пословањем италијанског инвеститора предузеће дошло до овог степена развоја.

Он је истако да је ово примјер друштвено одговорне компаније која је укључена и у хуманитарне активности на подрују Градишке, а да је најзначајније то што су остварили сарадњу са градишком Техничком школом којој су донирали ЦНЦ машину.

- Они су осјетили тренутак када су млади почели да одлазе у европске земље због посла и повећали им плате, тако да се радници и враћају - рекао је Аџић.