latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:44 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Брчко: Обиљежена 27. годишњица од формирања Прве посавске бригаде ВРС

У Брчком је обиљежена 27. годишњица од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске. Током Одбрамбено отаџбинског рата, Прва посавска у Брчком је бранила животе Срба и "Коридор живота". Бригада је одликована орденом Немањића.

Одбрана слободе и чување живота Срба, био је једини и најузвишенији задатак Прве поосавске бригаде ИБК ВРС.

О томе свједоче и преживјели Вучиловаљани и Буквичани из брчанских српских села, које су припадници тзв. Армије Републике БиХ и ХВО-а, спалили до темеља за један дан.

- Буквик је већ 1. маја био у тоталном окружењу муслиманско-хрватских снага и то је трајало четири и по мјесеца, када су наведене снаге за један дан убиле 64 Буквичана и око 1.500 људи одвели у логоре - каже Илија Јовичић из Буквика код Брчког.

У одбрани "Коридора живота", кроз Прву посаваску Бригаду, прошло је више од 7.000 бораца, 450 их је положило живот, а више од 2.500 рањено.

- Стварање Прве посавске бригаде је био велики допринос за очување града, коридора, а највећи допринос смо дали за стварање Републике Српске - навео је Цвјетко Симић, предсједник БОРС-а Брчко дистрикта.

Милорад Кутлешић, ратни комадант Прве посавске Бригаде, ИБК Војске Републике Српске истакао је да је Прва посавска бригада била међу најбољим бригадама у Војсци Републике Српске, и зато је одликована "Орденом Немањића" али Прва посавска бригада, како каже, сада није у равноправном положају са свим ратним бригадама.

Снаге тзв. Армије БиХ и регуларне војске Хрватске у Брчком, нису штедјеле ни цивиле.

Бесомучним гранатирањем града убиле су 21., а раниле 420 Брчака.

- Оно што за нас треба да буде идеја водиља, што је било обиљежје ВРС, јесте јединство и слога, коју морамо пренијети у наш свакодневни живот, да би смо били достоји дјела погинулих припадника ВРС - истакао је Синиша Милић, градоначелник Дистрикта Брчко.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске напоменуо је да остаје вјечно сјећање на све борце Прве посавске бригаде, који су одговорили свим задацима које је историја и народ пред њих поставио.

То је, како је рекао, оно што данас треба да обавезује оне који упрваљају и локалним и републичким властима, да пруже адекватну бригу најзаслужнијој категорији становништва Републике Српске.

На Споменик српским браниоцима Брчког, вијенце и цвијеће положили су представници Удружења ветерана одбрамбено отаџинског рата, педставници Срба у Влади и Скупштини Дистиркта, као и српских политичких партија у Брчком.