latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:57 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Пашалић у Фочи са Машићем и руководством ШГ Маглић (ФОТО)

У Фочи је отворен нови погон за замрзавање и прераду јагодичастог воћа у фабрици Болетус. Погон је отворио министар пољопривреде Борис Пашалић који је са општинским руководством разговарао и о подстицајима за малинаре и остале пољопривредне произвођаче и правилној расподјели шумских сортимената двропрерађивачима.

Понајвише незадовољства истакнуто је око расподјеле дрвених сортимената. Поновљено је да се правилник мора мијењати како би овдашњи дрвопрерађивачи могли боље да раде.

Такође, од Владе се очекује да децентрализује пословање Јавног предузећа Шуме Српске, али и да не мијења Закон о шумама који се односи на приходе општина.

Шумско газдинство Маглић у Фочи једно је од најуспјешнијих у Републици Српској.

Ипак, у овом газдинству најчешће због централизованог система у Јавном предузећу Шуме Српске не могу на вријеме да измирују обавезе.

- Ми желимо да се то измијени и да можемо да послујемо и измирујемо обавезе - рекао је Споменко Стојановић, директор ШГ Маглић.

Дрвни асортименти (Фото: РТРС)

У Фочи очекују да ће се што прије ријешити и око расподјеле дрвних сортимената и корист дрвопрерађивача.

Један од захтјева је забрана извоза трупаца. Истакнуто је и противљење смањењу стопе која се издваја за посјечену шуму.

Општина Фоча годишње од сјече шуме у буџет добија 600.000 КМ. Незадовољни су приједлогом измјене Закона о шумама.

Радисав Машић, начелник општине Фоча, истакао је да ова локална заједница неће подржати промјену закона по којем ће општинска добит бити смањена за око десет одсто.

Најављени су и конкретније активности из области водопривреде које се односе на заштиту од поплава.Фоча би ускоро могла да добије и обалоутврдни зид дуж Дрине и Ћехотине у насељу Доње Поље које је прије девет година било поплављено.