latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:11 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Суђење Дудаковићу - Мара Јеличић свједочила о убиству супруга и дјевера

Свједочењем Маре Јеличић на околности нестанка и смрти њеног супруга Чеде Јеличића у септембру 1995. године у Босанском Петровцу, настављено је суђење Атифу Дудаковићу и петнаесторици припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ, оптужених за злочине над Србима у четири западнокрајишке општине током војне акције "Сана 95". Свједок је рекла да се нада да ће док је жива пронаћи посмртне остатке супруга и достојно их сахранити.

Бјежећи пред снагама Дудаковићевог Петог корпуса, са болесним супругом и двоје инвалидне дјеце Мара Јеличић избјегла је из села Врточе, петровачка општина у Сански Мост.

Прије него су напустили и Сански Мост, њен супруг Чедо и дјевер Јово вратили су се у село Врточе по инвалидска колица за њихову дјецу. Тада их је посљедњи пут видјела живе, каже Мара.

- Он није имао оружје, био је болестан, стално је био уз мене, помагао ми око дјеце која су инвалиди. Отишао је 15. септембра, никада више га нисам видјела живог, као и ђевера - прича Јеличићева.

Посмртни остаци дјевера Јове Јеличића размијењени су послије рата, супруга Чеду Јеличића никада није пронашла.

Кућа у Вртачама била је срушена, послије рата обновљена. Занимљиво је да је аутомобил њеног супруга био регистрован 2006. године у Бихаћу.

О хаотичним данима прије него је Пети корпус заузео Босански Петровац раније је свједочила Далиборка Вржина.

Њена тетка, стоодстотни инвалид тада је убијена као и њен брат.

- Почело је исељавање Гламоча, па Грахова и редом. У Петровцу је почело бомбардовање и онда настаје хаос, затим сви бјеже главом без обзира јер су знали шта их очекује - истакла је Вржина.

Оптуженима се на терет ставља убиство више од 300 Срба, међу којима је највише цивила, углавном старије доби. Ликвидирани су и војници који су се предали или били заробљени.

За тијелима неких од убијених још се трага. Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над Бошњацима, присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Суђење се наставља 17. јуна.