latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:50 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Комисије процјењују штету у поплавама

У општинама на сјеверозападу Српске формиране су комисије за процјену штете у поплавама. У Приједору ће комисије на терен сутра. У Новом Граду већ су почеле са радом. Највећу штету у овој општини претрпјели су усјеви и путна инфрасруктура. Штета коју су узроковале поплаве у Костајници, према првим процјенама је око милион и по KM.

Након повлачења Уне, у костајничкој улици Ранка Шипке, збраја се штета.

Општинска комисија данас је посјетила породицу Чолић. Прије само неколико дана, њихово имање било је под водом.

На питање пописне комисије шта је од покретних ствари успио да спаси, Чолић каже да је за неколико дана, колико су трајале поплаве, успио да заштити неколицину ствари које је могао.

Неке кућне апарате успјели су да спасу. Међутим, вода је продрла у подрум и уништила дио намјештаја и паркете. Штета је око 5.000 КМ, истиче Чолић.

- Очекујем да ће Влада Српске, на челу са премијером помоћи свима нама који смо претрпили штете, а како ће помоћ одвијати, у овом тренутку не могу да кажем - навео је Чолић.

Помоћи Владе надају се и у породици Грбић, настањеној у истој улици.

Вода висине 50 центиметра ушла је на доњи спрат породичне куће и уништила све што јој се нашло на путу. Штета је непроцјењива, истиче Драгица Грбић.

- Ми смо нешто намјештаја и изнијели, а овај тежи нисмо, јер се нисмо надали толикој количини воде - наводи Грбићева.

Комисија за утврђивање штете на грађевинским објектима у овој општини посјетиће око 35 објеката који су били заплављени.

Штета се процјењује по јасно одређеним обрасцима.

- У обрасцима је тачно наведено гдје је причињена штета, да ли је она на зидовима, подовима или инсталацијама. Прописана је одмах и цијена одштете - наводи Данијела Бундало, предсједница Комисије за утврђивање штете на грађевинским објектима општине Костајница.

Александар Пашић, портпарол општине Костајница нагласио је да је најприје на терен изашла комисија која врши процјену штета на стамбеним објектима и инфраструктури, док ће комисија за процјену штета у пољопривреди, због отежаних услова изаћи нешто касније.

Комисије за процјену штете на терену су и у Новом Граду. Према процјенама, највећу штету у овој општини претрпјели су усјеви и путна инфраструктура.

О коликој штети је ријеч знаће се тек након завршетка рада комисија за процјену стања.

На подручју општине 36 објеката је заплављено, а у проблему су и пољопривредници, јер су усјеви, а поготово кукуруз, готово у потпуности уништени.

Посебан проблем је појава 12 клизишта, која су oштетила путеве. Пред Новим Градом је дуг период опоравка, истиче начелник општине, Мирослав Дрљача.

- Ми смо за штете од поплава из 2014. године имали у току прошле године пројекте који су се бавили тим проблемом. То је период између три до четири године, како би се све довело у првобитно стање - казао је Дрљача.

У Приједору ће данас бити формиране комисије за процјену штета на инфраструктирним објектима, као и у пољопривреди.

Комисије ће на терен сутра.