latinica  ћирилица
20/05/2019 |  17:41 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Радове на Дринском насипу зауставили мјештани; Шта даље?

Влада Српске обезбиједила је вишемилионска кредитна средства за изградњу Дринског насипа, да би се заштитило становништво варошице Јање и свих семберских села дуж слива ријеке Дрине. Радови су одавно требало да почну, али их је зауставила петиција мјештана Јање, незадовољних цијеном понуђеном за парцеле на којима ће бити изграђен будући насип.

У ЈУ Воде Српске кажу да ће још неко вријеме чекати на рјешење петиције мјештања Јање. Директор Мирослав Миловановић апелује на мјештане Јање и градску власт у Бијељини да се укључе у рјешавање петиције.

- А ако не дође до неког компромиса са њихове стране ми ћемо бити принуђени да радове помјеримо према граду Бијељини и заштитимо мјештане села Амајлије, Попови и других села - каже Миловановић.

Мјештани Јање кажу да су свјесни значаја Дринског насипа, јер су у поплавама 2014. године претрпјели велику материјалну штету.

Смаил Аљетовић из Орловог поља код Јање истиче да је градња Дринског насипа значајна и за остало становништво, јер, како наводи, вода прође и до Амајлија, Попова и других мјеста.

Значај таквог пројекта појачало је и уређење корита ријеке Јање, за шта је влада Турске обезбиједила четири милиона КМ.

- Стручњаци су процијенили, а и ми сами смо видјели да је био један такав насип да би било много мање штете 2014. године. Међутим, требало би и што се тиче градске управе, а нарочито Министарства шумарства и водопривреде да изађу у сусрет мјештанима, не само Јање, него Попова и Амајлија и да се нађе адекватна замјена или надокнада за то земљиште - рекао је Азем Алетовић, предсједник МЗ Јања.

Сазнајемо да је од почетних понуђених 1,6 КМ, цијена по метру квадратном стигла до четири КМ.

Одлука о коначној цијени мораће се покрити скупштинском одлуком Града Бијељина. Мјештане Јање подржао је и дио становника села Попови и Амајлије, али истичу још проблем што је Павловића пут, од трговачког центра Фис до Универзитета Слобомир направљен као вјештачка брана, па како каћу, вода нигдје не може да прелије.

Дринском насипу претходи уређење корита ријеке Јање, у старом дијелу Јање и у Новом насељу. Вриједност пројекта, који је финансиран средствима ИПА фондова, Турске, Владе Српске и Града Бијељина, је 17 милиона КМ.

- Овим пројектом се подразумијева и одводња унутрашњих вода из насеља Јања и брдских вода које долазе у Ново насеље Јања - подсјећа Славко Новаковић, мјештанин Новог насеља у Јањи и одборник у Скупштини Бијељине.

О успоравању пројекта "Дрински насип", Новаковић каже да права траже више они којима се земља не одузима, него они којима се одузима, и ту је, истиче, у питању политизација.

Република Српска није поновила оно што је радила држава СФРЈ која је проглашавала тзв. "државни интерес'' и улазила у приватне посједе и градила насипе, пруге, аутопутеве, а власници одузете приватне имовине свој финансијски интерес касније тражили на суду.