latinica  ћирилица
20/05/2019 |  18:23 | Аутор: РТС

Бициклисти и у Вишеграду послије осам година?

Овогодишња бициклистичка трка Кроз Србију могла би проћи и кроз Вишеград гдје би требало да буде циљ етапе која ће се возити другог такмичараког дана.
Бициклистички караван "Кроз Србију" - Фото: РТС
Бициклистички караван "Кроз Србију"Фото: РТС

Директор трке Кроз Србију Владимир Куваља посјетио је Вишеград гдје је разговарао са начелником општине Младеном Ђуревићем о доласку најчувенијег бициклистичког каравана на овим просторима и у Вишеград.

Кроз овај прелијепи град на Дрини најпознатији караван у Југоисточној Европи посљедњи пут је прошао прије осам година, тачније 2011. када је на трци Кроз Србију побиједио возач Иван Стевић.

Према ријечима господина Ђуревића Вишеград би такмичарима и великом броју медијских екипа које ће пратити овогодишње издање трке Кроз Србију имао прилику да представи своје богате природне љепоте и туристичке потенцијале на прелијепој рјеци Дрини, као и чувени мост и Андрић град гдје би за све учеснике могла бити организована и посебна туристичка тура и посјета овог несвакидашњег туристичког бисера.

На тај начин би се два значајна туристичка центра Јахорина и Андрић град спојили у јединственој бициклистичкој етапи о којој би се причало и данима након трке.

Вишеград је до сада дочекивао такмичаре само као пролазно мјесто на рути трке, тако да би домаћинством полуетапе овај чувени историјски и културни центар заправо први пут био на мапи трке и као домаћин етапе, што би за саму трку Кроз Србију имало огроман значај.

Трка Кроз Србију возиће се од 28. јула до 2. августа, а старт и свечано отварање трке биће у Источном Сарајеву гдје ће се возити прва кружна етапа.

Другог дана бициклистички караван у ком ће бити 150 возача из 30 свјетских земаља, стартоваће са Јахорине, а полуетапа би требало да се заврши у Вишеграду.

Из Вишеграда би бициклисти требало да стартују другог дана вожње ка Прибоју, а државну границу између Босне и Херцеговине и Србије проћиће без заустављања. Циљ ће бити у центру Прибоја који ће други пут бити домаћин етапе на најпознатијој трци.

Према посљедњим информацијама, Вишеград је итекако заинтересован за циљ полуетапе, а у разговору са директором трке Кроз Србију, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић нагласио је да је и велики број привредника и компанија у овом крају заинтересован да подржи трку Кроз Србију по угледу на Тур де Франс и трку Ђиро д'Италија, јер сарадња свих субјеката допринјеће бољој организацији саме манифестације.

Спортски аспект је такође немјерљив јер би и сви љубитељи спорта и бициклизма имали прилику да на улицама града виде вожњу неких од најквалитетнијих свјетских тимова и возача у овом рангу такмичења.

Овогодишња трка Кроз Србију биће једна од најквалитетнијих и најбоље организованих трка у посљедњих 15 година, тако да су градови у Србији и Републици Српској веома заинтересовани да буду дио организације ове манифестације и поздраве чувени караван.

Поред Источног Сарајева и Прибоја, градови домаћини етапа биће још и Мионица, Београд и Пожаревац, а караван ће и ове године проћи кроз прелијепе крајеве Златиборског округа.