latinica  ћирилица
20/05/2019 |  18:25 ⇒ 18:31 | Аутор: Дојче веле

Њемачка штампа: Томпсонова пјесма засјенила наступ Меркелове

Њемачка штампа пише о доласку канцеларке Ангеле Меркел на предизборни скуп ХДЗ у Загребу. Наводи се да су њен наступ у Загребу засјенили "националистички тонови".

Берлински Тагесшпигл пише како су наступ канцеларке на предизборном скупу у Загребу, на којем је упозорила на опасност од јачања десног популизма и национализма, "засјенили упадљиви националистички тонови", преноси Дојче веле.

Притом овај дневник првенствено мисли на двије ствари  - говор Карла Реслера у којем је поменуо Блајбург - те чињеницу да је током предизборног скупа преко разгласа пуштена и Томпсонова пјесма "Лијепа ли си".

Берлински лист пише како њемачки гости вјероватно нису били ни свјесни чија се то пјесма ори спортском двораном Цибона и подсјећа да су "концерти усташког барда Марка Перковића Томпсона у више наврата посљдњих година били забрањени и у Њемачкој".

Критике на рачун Карла Реслера

Тагесшпигл се осврће и на говор Карла Реслера.

- Умјесто да говори о будућности Европе, младалачки носилац листе ХДЗ је ношен овацијама публике радије причао о "највећој трагедији хрватског народа у аустријском Блајбургу" - наводи лист.

Лист напомиње да је "Надбискупија Клагенфурт први пут ове године одбила да да дозволу за одржавање мисе за жртве масовне ликвидиације хрватских усташких војника након краја Другог свјетског рата због мањкавог дистанцирања од фашистичког усташког режима".

Тагесшпигл додаје како "ни почасном говорнику Манфреду Веберу очито није сметало исцрпно величање оснивача странке и државе Фрања Туђмана, који је постхумно пред судом УН за ратне злочине проглашен чланом 'криминалног удружења' за етничко чишћење Херцеговине током рата у БиХ".

Франкфуртер алгемајне цајтунг у контексту посјете Ангеле Меркел Загребу пише како је Њемачка "партнер Хрватске и са знатним нуспојавама". Конкретно се помиње исељавање десетина хиљада Хрвата након уласка у ЕУ 2013. године. Исељавање почиње озбиљно да оптерећује социјалне системе, пише дневник из Франкфурта.

"Оченаш с десничарима"

Дневни лист Тагесцајтунг у данас објављеном чланку пише о комеморацији у Блајбургу и поручује како је "Хрватској потребна дискусија о сопственој историји". Под насловом "Оченаш с десничарима" лист објашњава шта се догодило у Блајбургу и како је дошло до "ужасне освете партизана".

Новинар Ерих Ратфелдер пише: "Хрватска се налази на раскршћу. Хоће ли се тјешње везати уз Европу или ће да крене Орбановим путем у Мађарској? Ако Хрватска изабере Европу, онда би морала да поведе и стварну, суштинску расправу о историји. То је апсолутно нужно."

Берлински лист је поменуо и да су учесници комеморације на Лојбашком пољу напали њемачког новинара Данијела Мајића – прије тога је "десно-екстремни хрватски водитељ Велимир Бујанец пљунуо на новинара који је и протеклих година извјештавао из Блајбурга".