latinica  ћирилица
20/05/2019 |  18:41 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Потражња за грађевинским радницима

Грађевинска предузећа из Републике Српске и Федерције БиХ биљеже рекордне успјехе на иностраном тржишту. У односу на претходне сезоне, повећали су обим послова и конкурентност на захтјевним тржиштима. Упоредо са овим успјехом, суочавају се недостатком радника, због чега су морали да одбију неке уносне послове.

Наша грађевинска предузећа су, у иностранству, прошле године, завршили послове вриједне 137 милиона КМ. Знатно су надмашили резултате из 2017. године.

- Вриједност завршених радова у иностранству у 2018. години је за 11,8 одсто већа у односу на претходну годину. Високоградња је чинила 31,6, а нискоградња 68,4 одсто тих послова - наводи се у саопштењу Агенције за статистику БиХ.

Наша предузећа највише су градила у Њемачкој. Остварени су добри резултати и у Италији, Шведској, на Исланду, али и бројним афричким државама попут Либије, Кеније, Руанде.

Одличном се на, веома захтјевној дионици Коридора 10, у Грделичкој клисури у Србији, показала компанија Интеграл инжењеринг из Лакташа.

- Ту је радило око 600 радника. Било је ангажовано много механизације. Плате овдЈе нису биле лоше, а поручујем да неће бити лоше ни у Републици Српској - истиче Слободан Станковић, власник Интеграл инжењеринга.

Након овог успјеха, Интеграл је добио понуде за нове послове. Дио њих већ је одбио јер му недостају радници.

- Свако ко хоће да ради нека се пријави у Интеграл инжењеринг. И ових 300 радника из Приједора из Митала и они из Рафинерије. Нама сад фали 1.000 радника. Не узимамо послове јер немамо радника - поручује Станковић.

Квалитетних радника недостаје у свим секторима, кажу у Привредној комори. Свршени ђаци и студенти, по правилу, не посједују знања и вјештине потребне тржишту. Истовремено, ка тржишту Запада, одлази велик број наших квалитетних радника.

- Плата јесте један од главних разлога, али није једини због којег људи напуштају Републику Српску и БиХ. При томе, нисмо једина земља из које људи одлазе, одлазе из цијелог региона - наводи Владимир Ковачевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Са више практичне наставе могуће је умањити проблем недостајућих радника, кажу у Привредној комори. Из синдиката одавно поручују да је квалитетног радника нужно добро платити и омогућити му боља остала радна права.