X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/05/2019 |  19:12 ⇒ 19:33 | Извор: Политика

У Њујорку откривен споменик страдалима у логору смрти Јадовно (ФОТО)

У недељу је у Меморијалном парку холокауста у Бруклину у Њујорку, откривено спомен обиљежје страдалима у комплексу логора смрти хрватских усташа Јадовно-Госпић-Паг.
Данијел Симић и Бери Дамјановић на откривању Спомен камена у Бруклину, САД (фото: Дани Новак) -
Данијел Симић и Бери Дамјановић на откривању Спомен камена у Бруклину, САД (фото: Дани Новак)

Споменик је постављен као плод сарадње Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и Удружења грађана Јадовно 1941 из Бањалуке.

Идеја да се на сјеверноамеричком континенту постави обиљежје за страдале, родила се још 2013. године, када су представници УГ Јадовно 1941 из Бањалуке боравили у Њујорку, гдје је том приликом отворена изложба "Моје Јадовно".

- Имали смо великих проблема, јер је амбасада Хрватске чинила све да то спријечи. Због тих притисака, одустали смо од навођења тачног броја жртава. Формулација "више хиљада" је свакако истина, али од тога битније је да смо након шест година ипак успјели да добијемо све дозволе и споменик је данас пред нама. Овом приликом износим приједлог да сљедећи спомен-камен у овом парку, понесе име логора Земун, односно Старог сајмишта - рекао је на отварању Бари Литучи, директор Истраживачког института Јасеновац, преноси портал Јадовно 1941.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Пагу, вицеконзул Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

Обраћање Данијела Симића на откривању Спомен камена у Бруклину, САД. (фото: Бери Дамјановић)

- Овај споменик је још једна спона између српског и јеврејског народа, који је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом. Нама који на очувању сјећања на логор смрти Јадовно радимо на терену, у данашњој Хрватској, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг, обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Она је након тога још два пута уништавана, а да нико није ухапшен. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих, овај споменик бити сигуран - нагласио је Данијел Симић, представник УГ Јадовно 1941.

Систем усташких логора смрти Јадовно-Госпић-Паг функционисао је, како наводи портал Јадовно 1941, од априла до августа 1941. године, када су га због масовног оружаног устанка Срба, расформирале војне трупе фашистичке Италије. Према истраживањима историчара др Ђуре Затезала, у овом логору смрти страдало је преко 40.000 људи, а око 2.000 преживјелих постали су први затвореници Јасеновца.