latinica  ћирилица
20/05/2019 |  19:35 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Фоча добила погон за прераду и сушење воћа вриједан пола милиона КМ

Развојне шансе Фоче су у искоришћавању природних потенцијала - воде, дрвета, узгоју хране... Са 17 ријечних токова, богатим ливадама и пашњацима, бројне су и погодности за узгој воћа и поврћа. Ријетки се одлучују на покретање производње. Очекују више подстицаја за пољопровреднике и више сировине за дрвопрераду.

Фабрика за прераду воћа Болетус у Фочи запошљава више 20 радника и сарађује са 700 коопераната. Од оснивања, успјешно се баве прерадом гљиве и воћа које већином извозе у Европску унију. Улагањем пола милиона КМ отворили су нову производну линија - од замрзавања до прераде.

Власник предузећа Миро Врећо захвалио је ресорном министарству и Влади Републике Српске који већ 10 година пружају подршку развоју овог предузећа.

За министра пољопривреде Бориса Пашалића ово предузеће је примјер како се изворно могу постизати одлични пословни резултати. Предлаже да кроз један пројекат подрже до 40 коопераната узгајивача малине.

- Разматрамо да из актуелног пројекта ИФАД увежемо фирму Болетус, која се појављује као откупљивач, са једним бројем малинара, око четрдесет произвођача који би производили органску малину за Болетус, а она даље пласирала на страна тржишта. Министарство би обезбиједило средства за противградне мреже и системе за наводњавање и средства за заштиту органске производње - рекао је Пашалић.

У фочанској општини више од шездесет одсто територије је под висококвалитетном шумом. Овим богатством газдује Шумско газдинство Маглић, једно од најуспјешнијих у Српској. Успјешност је и хендикеп због, кажу, сложеног и неефикасног пословног апарата предузећа Шуме Српске.

- Желимо да се то промијени и да можемо да послиујемо и измирујемо обавезе - рекао је Споменко Стојановић, директор ШГ Маглић.

Фочаци захтијевају и забрану извоза дрвне сировине и више повољности за домаће прерађиваче. Такође, од Владе очекује да неће дирати приходе по Закону о шумама.

- Нећемо подржати промјену тог закона да се за десет посто смањи наша добит - каже Радисав Машић, начелник општине.

Пашалић Фочаке увјерава да ће урадити све да дрвопрерађивачи имају квалитетну сировину, али и да ће бити више улагања у пољопривредну производњу.