latinica  ћирилица
20/05/2019 |  20:46 ⇒ 21:01 | Аутор: РТС

Земље Квинте: Престати политичко застрашивање међу Србима на КиМ

Амбасаде Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД у Приштини саопштиле су да су са пажњом пратиле ванредне изборе за предсједнике четири општине на КиМ и да је изборни дан протекао у мирној атмосфери.
Земље Квинте - Фото: Novosti.rs
Земље КвинтеФото: Novosti.rs

- Ипак, амбасаде се присјећају налаза Изборне посматрачке мисије Европске уније (ЕОМ) из 2017. године, која је изразила озбиљну забринутост због застрашивања у многим подручјима гдје живе косовски Срби, посебно политичких партија које су биле противкандидати Српској листи - наводи се у заједничком саопштењу.

- Ови недостаци, као и захтјеви за ажурирање бирачких спискова и разјашњавање процедура, остају неријешени и доводе до ограничене изборне конкурентности и ограничене политичке партиципације, чиме се покрећу питања о укупном демократском процесу у тим подручјима - наводе амбасадори Квинте.

Амбасаде позивају све релевантне актере, укључујући институције и политичке партије из цијелог спектра да хитно ријеше ове недостатке спровођењем препорука Изборне посматрачке мисије Европске уније.

- Охрабрујемо грађане и цивилно друштво да позову на одговорност политичке партије на основу преузетих обавеза из заједничке декларације у Скупштини Косова у априлу 2019. године у циљу јачања изборног процеса. Такође, позивамо оне који су изабрани да преузму своје позиције и обавежу се на заступање интереса својих заједница без сметњи - наводи се у саопштењу амбасада ових западних земаља.