latinica  ћирилица
20/05/2019 |  20:48 | Аутор: СРНА

Истрага у случају "Агрокор" продужена до завршетка свих вјештачења

Истрага у случају "Агрокор", којом је обухваћен бивши власник ове компаније Ивица Тодорић и још неколико лица због незаконитог извлачења неколико стотина милиона евра /више од милијарду куна/ из те фирме, биће настављена до завршетка свих потребних радњи.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Истрага је, према законском року, требало да буде завршена до данас, али је продужена, потврђено је Хини у Жупанијском државном тужилаштву.

Хрватски медији су раније јавили да је државно тужилаштво пробило рокове истраге, јер није завршено финансијско-књиговодствено вјештачење.

Адвокат једног од оптужених Фран Олујић рекао је да, према закону, ако истрага не буде завршена у року, за државно тужилаштво неће наступити штетне посљеднице, а одбрана може уложити приговор.

Он је оцијенио спорним што је финансијско-књиговодствено вјештачење, као кључни документ, повјерено страној фирми.

Истрагу против Ивице Тодорића, његових синова Ивана и Анте, те 12 Агрокорових менаџера и ревизора Тужилаштво је покренуло у новембру прошле године због незаконитог извалачења неколико стотина милиона евра /више од милијарду куна/ из те компаније.

Укупној штети уз Тодорићеву имовинску корист, Тужилаштво је додало и додатних 43 милиона евра /320 милиона куна/ прибављених за правно лице фалсификовањем исправа и незаконитим вођењем пословних књига.

Истражни затвор био је одобрен једино за Ивицу Тодорића, који је након изручења Хрватској спроведен у затвор у Реметинцу, да би 20. новембра био пуштен на слободу, уз кауцију од милион евра /7,5 милиона куна/ и забрану напуштања Загреба.