latinica  ћирилица
20/05/2019 |  21:11 ⇒ 21:23 | Аутор: Вечерње новости

Атеље 212 бољи од Бродвеја - пола вијека од "Косе"

У Атељеу 212 прије пола вијека премијерно је изведен мјузикл "Коса". У хипи племену Мира Пеић, Драган Николић, Миша Јанкетић...
Мјузикл "Коса" Атељеа 212 - Фото: Novosti.rs
Мјузикл "Коса" Атељеа 212Фото: Novosti.rs

Само годину дана послије бродвејске премијере, на јучерашњи дан (19. мај 1969.) у Београду је премијерно изведен чувени мјузикл "Коса" аутора Џејмса Радоа и Џерома Рагнија, који су послије наше одгледане представе рекли да је боља од оне у Њујорку!

Пошто су је видјели на Бродвеју, Мира Траиловић и Зоран Ратковић, осмјелили су се да причу хипи "племена" и његов антиратни поклич поставе на сцену Атељеа 212 у још увијек конзервативној, социјалистичкој Југославији. Тема мјузикла била је "врућа" и актуелна: шездесете године и рат САД са Вијетнамом. Вријеме младалачког бунта против естаблишмента, жеље за слободом, сексуалне револуције и одбацивања свих друштвених стега, на сцени је дочарало хипи племе предвођено Мирјаном Пеић у улози Шејле, Клод је био Миша Јанкетић, а заводљивог Бергера играо је Драган Николић. У подјели су, млади и лијепи били и Душан Прелевић, Јелисавета Сека Саблић, Михајло Пљака Костић, Гордана Марић, Нада Блам, па и нека непозната имена попут Мухамеда Абдусамада, Алфреда Рафаела, Мамаде Сангаре.

Миша Јанкетић имао је главну улогу (Клода Буковског), а Бранко Милићевић у почетку је био његов замјеник и пјевао већину Клодових пјесама:

- Осим Мишине улоге, глумио сам и остале, кад би неко био одсутан. "Коса" је нешто као музичка ревија хипи костима с конферансом између пјесама. Свако је могао да преузме нечије дијелове текста. Играо сам и Гагину улогу и Љубе Мољца, док су били у војсци - открио је Бранко Милићевић.

Авангардан у сваком смислу, мјузикл је одигран више од 200, све док 4. фебруара 1973. године нису, као публика, дошли ђаци војне гимназије - цијепање америчких војних књижица схваћено је као провокација, па је представа скинута са репертоара. Ипак, нумере попут "Акваријус","Дона", "Франк Милс" живе до наших дана.

"Коса" је у Атељеу увијек играна на карту више, а њене велике популарности радо се присјећала и Мира Пеић Арменулић.

- За те четири године, гдје год смо је изводили, од Македоније до Словеније, дочекивана је са одушевљењем. Увијек крцато гледалиште. У Атељеу смо се плашили да се буквално не сруши балкон. Сала је била препуна, улазили су и они без карата. На крају представе публика би устајала, аплаудирала и пјевала са нама...

У оквиру пројекта обиљежавања пола вијека од премијере "Косе" у Југославији, на малој сцени "Петар Краљ" Атељеа 212, трибину су поводом јубилеја организовали студенти Факултета драмских умјетности, Магдалена Зрњевић и Бошко Радоњић, под менторством Милене Драгићевић Шешић.

Пратећи програм трибине је изложба оригиналних фотографије из мјузикла у фоајеу Атељеа 212.