latinica  ћирилица
20/05/2019 |  22:53 ⇒ 22:55 | Аутор: СРНА

Пале: Свечана академија поводом 800 година аутокефалности СПЦ

На Палама је вечерас одржана свечана академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркв на којој је наступило 25 студената Богословског и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.
Пале: Свечана академија -
Пале: Свечана академија

Академија је одржана у Културном центру Пале уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, у оквиру манифестације Дани Филозофског факултета.

Митрополит Хризостом је рекао да је ово историјска година коју желе да обиљеже Срби широм свијета и позову на духовну обнову српског народа.

Његово високопреосвештенство нагласио је 800 година од аутокефалности СПЦ и исто толико година од оснивања Митрополије дабробосанске прилика за сјећање на све свето, честито, добро, племенито.

- Свети Сава и СПЦ су заслужили да се сјетимо свега што је за 800 година бивало, нестајало и поново постајало. Ми смо у једном ланцу постојања, борбе да сачувамо себе као народ, са богатом духовном, културном традицијом - истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит је похвалио студенте Богословског факултета у Фочи и Филозофског факултета на Палама који су дали свој допринос обиљежавању овог јубилеја.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је новинарима да је 800 година аутокефалности СПЦ празник који се тиче српске државности и српског народа.

- Задовољство ми је што су студенти Филозофског факултета у сарадњи са колегама са Богословског факултета показали активизам и креативност да организују овакву академију, која је почетак обиљежавања 800 година од аутокефалности СПЦ - истакао је Мастиловић.

Он је нагласио да је црква најважнији чинилац у историји српског народа која је преживјела турску најезду и успјела да у тим вијековима робовања одржи народ у вјери и у српској нацији.

Предсједник Савеза студената Богословског факултета у Фочи Срђан Ждрало рекао је да је програм био разнолик и да су два мјесеца радили на реализацији овог великог пројекта, обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ.

Он је навео да су наступали појци Богословског факултета, Хор Филозофског факултета, као и бесједничка секција ових факултета.

Свечаној академији, осим свештенства СПЦ, присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници општина Источно Ново Сарајево и Пала Љубиша Ћосић и Бошко Југовић, као и представници јавног, културног и политичког живота.