X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/05/2019 |  09:15 ⇒ 20:24 | Извор: СРНА

Од почетка године регистровано 6.838 илегалних миграната

Гранична полиција БиХ регистровала је од почетка године до 13. маја 6.838 илегалних миграната из земаља високог миграционог ризика, а очекује се да с топлијим временом буде појачан њихов прилив, изјавио је директор ове полицијске агенције Зоран Галић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Галић је истакао да су у истом периоду припадници Граничне полиције у сарадњи са Дирекцијом за координацију полицијских тијела, Агенцијом за истраге и заштиту /Сипа/ и Министарством унутрашњих послова Републике Српске, спријечили око 4.000 миграната да уђу у БиХ.

Он је навео да ће, према расположивим подацима Граничне полиције и више међународних полицијских агенција, доласком топлијег времена бити појачан прилив миграната, што показују и статистички подаци. 

- Гранична полиција БиХ није добила већу подршку у односу на претходни период, а повећање броја илегалних миграната може се очекивати и даље - рекао је Галић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је нагласио да је Граничној полицији за покривање свих идентификованих мјеста преласка границе на истоку потребно додатних 510 полицајаца, док је за покривање свих потенцијалних мјеста потребно двоструко више, и то без покривања остатка границе, као што је са Хрватском. 

- Чињеница да се број миграната у прва четири мјесеца ове године повећао у односу на исти период 2018. године, указује на то да ћемо се у наредном периду сусретати са још сложенијим стањем на граници, што ће захтијевати максимално ангажовање, не само Граничне полиције, већ и цијеле друштвене заједнице у БиХ, као и међународних организација - истакао је Галић.

Галић је упозорио да Гранична полиција са постојећим материјално-техничким капацитетима и тренутним бројем службеника, неће моћи самостално одговорити на сложено стање на граници.