X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/05/2019 |  10:39 | Извор: СРНА

Пројекција даљег раста наплате прихода

Износ наплате нето прихода од индиректних пореза у БиХ за ову годину пројектован је на 6,45 милијарди КМ, или више за 3,7 одсто него у прошлој години, наводи Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ у најновијем билтену.
Порески приходи - Фото: РТРС
Порески приходиФото: РТРС

Највеће учешће у том расту прихода има ПДВ, чије повећање наплате би требало да буде за више од 140 милиона КМ.

Слиједе приходи од путарина са пројектованим растом од 35,7 милиона КМ, приходи од акциза чији је пројектовани раст од 35,4 милиона КМ, док је раст прихода од царина пројектован на износ од 15,7 милиона КМ.

Раст прихода од индиректних пореза за наредну годину пројектован је на 176,6 милиона КМ, што је процентуално повећање од 2,7 одсто.

Пројекције кретања прихода од индиректних пореза за 2021. годину предвиђају раст по стопи од три одсто, или у износу већем од 199 милиона милиона КМ, док је пројектована стопа раста тих врста прихода за 2021. годину 3,3 одсто, односно више за пројектованих 223,9 милиона КМ.

Највећи генератор суфицита прихода од индиректних пореза у том периоду је ПДВ, с обзиром на његово значајно учешће у приходима, те планираним стабилним стопама раста у складу са пројекцијама потрошње.

Пројектовани приходи од ПДВ-а генеришу у себи више од 70 одсто апсолутног годишњег пројектованог раста прихода.