latinica  ћирилица
21/05/2019 |  11:38 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Соња Удовчић: Бањалучанка која је остварила амерички сан (ФОТО)

Соња Удовичић је већ двије године студент на Флориди, и то са пуном стипендијом која подразумијева смјештај, храну, школовање и тренирање одбојке. У недавно завршеној сезони изабрана је за МВП колеџ лиге.
Соња Удовчић (фото: lynnfightingknights.com) -
Соња Удовчић (фото: lynnfightingknights.com)

Иако има тек 24 године, рођена Бањалучанка Соња Удовчић може за себе рећи да је остварила амерички сан, који у годинама пред нама може постати само бљештавији, гламорузнији...

А њена прича на почетку није се разликовала нимало од многих других, који су и данас на истом мјесту. Соња је са 13 година почела тренирати одбојку, прво у ОК Инова, а потом у БЛ волеј. Завршила је Гимназију, уписала ДИФ, студирала двије године, а онда почиње филмска прича...

- Прије двије године на позив тренера Флавије, која је гледала моје утакмице на ЦД-у, обрела сам се у Сједињеним Америчким Државама. Добила сам понуду која се тешко одбија, то се у САД зове пуна стипендија, која подразумијева смјештај, храну, школовање и наравно играње одбојке. Иначе сам на колеџу Лин, у граду Бокја Ратон, то припада Флориди, и налази се на око сат времена од Мајамија - започиње причу за портал РТРС Соња Удовчић.

Друштво и ван спортског борилишта (фото: Соња Удовчић)

До краја студија остала јој је још једна година, а њен смјер је медијска пракса и фотографија.

- Играм колеџ Дивизију 2. Можда не изгледа тако, али готово смо као професионалци. Сваки дан двочасовни тренинзи, потом послијеподне теретана, двије до три утакмице седмично. Играла сам и Премијер лигу БиХ, али ниво одбојке не може се поредити. Много је брже, динамичније, па и напорније "преко баре" - наставља причу Соња.

Одбојкашки камп у Орланду (фото: Соња Удовчић)

А, да јој иде одлично, па и више од тога, говори и добијено признање за тек завршену сезону.

Наиме, Соња Удовчић проглашена је МВП комплет колеџ лиге!

- У нашем тиму играју три дјевојке из Бразила, потом Францускиња, још једна дјевојка са наших простора (Србија), али и из свих крајева Америке. Признање које сам добила сматрам колективном наградом, јер у одбојци појединац без тима не може ништа - скромно каже Соња.

Свој пут већ је изабрала, сада само треба да иде утабаним стазама успјеха.

- Планирам се запослити и остати у САД и послије школовања. Што се тиче одбојке, још је рано говорити, понуда има, али имам обавезу да док сам на колеџу, не могу нигдје прећи. Тако да за сада остајем у Лину, а послије ћемо видјети. На добро се лако човјек навикне - истиче млада Бањалучанка.

Спорт доноси побједе, али и поразе, који су саставни дио игре. Соња има занимљив начин како "пребољети горчину" пораза.

Активности у слободно вријеме (фото: Соња Удовчић)

- Када изгубимо, колективно одемо до прелијепих пјешчаних плажа које су на 10-ак минута од колеџа. Ту би и "мртвац проговорио", па онда и нама није тешко да се мало разведримо и кренемо даље, јер те пјешчане плаже су заиста нешто најљепше што се може видјети - поручује Соња, која поред свих обавеза тренира и дјецу три пута седмично.

 А живот у Америци, из нашег угла, и те како је занимљив...

- Одем код колегице која има базен, одједном у њему отровна змија. Успјели смо је избацити, али није ти свеједно. Недавно, у кампусу стазом иде алигатор, замислите то код нас... Што се тиче политике, прате се тамо разна дешавања, али далеко је то од нас. Код њих је борба између републиканаца и демократа. Сат времена расправе, и онда свако својим путем. То је Америка - прича Соња.

Љето ће провести у Бањалуци, а у августу поново путује у САД. Крећу припреме, а потом и студије.

- Тамо се пуно цијени пракса. Ја сам изабрала РТРС да стекнем практично знање. Желим да видим како ваша медијска кућа функционише. Могу да кажем да вам је јако занимљив рад на порталу. Касније ћу да упознам и чари ТВ новинарства. Сигурно да ћу имати шта пренијети колегама када се вратим у Америку - истиче Соња.