X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
21/05/2019 |  11:52 ⇒ 12:36 | Извор: РТРС

Пале: Академија поводом 800 година аутокефалности СПЦ

Поводом осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве у Палама је синоћ одржана свечана академија коју су организовали студенти Филозофског и Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Ова академија, одржана у оквиру Дана Филозофског факултета, почетак је обиљежавања овог великог јубилеја у митрополији дабробосанској.

800 година аутокефалности Српске православне цркве, али и оснивања митрополије дабробосанске, прилика је за сјећање на све свето, честито, добро и племенито, прилика за сјећање на све што је за осам вијекова бивало, нестајало и поново постојало, поручено је са свечане академије.

- Оовај јубилеј је од великог значаја, али он је и прилика да српски народ на извору своје духовности осмовјековне нађе снаге за своју обнову, за духовно јачање своје вјере, своје нације, али и свога бића биолошкога - истакао је митрополит дабробосански Хризостом.

Српска православна црква најважнији је чинилац у историји српског народа која је преживјела турску најезду и успјела да у вијековима турског робовања одржи национални дух и национално биће свог народа, али и одигра кључну улогу у вријеме ослободилачких покрета у 19 вијеку.

- Српско монаштво и уопште свештенство је било то које је главу народа одржало усправном и поглед му усмјеравало ка свијетлијој будућности, прије свега ка слободи. И због тога је СПЦ вијековима и страдала. У Првом свјетском рату су свештеници били први на удару, велики број њих завршио је у логорима, неки су поубијани, а да не говоримо о Другом свјетском рату када је српско православно свештенство масовно страдало под НДХ - каже Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

И управо стога, студенти Филозофског и Богословског факултета пуног срца приредили разноврсан духовни програм који су припремали два мјесеца и којим су још једном указали на значај Светог Саве и Српске православне цркве у цјелокупном битисању српског народа.

Милана Радић, студент Филозофског факултета УИС-а, наводи да је ово велики значај за нашу СПЦ, за саме студенте и  факултете, за цијелу друштвену заједницу.

- Наш учитељ и просветитељ Растко Немањић, односно Свети Сава, се својим радом и трудом залагао уа аутономност СПЦ у веома тешким условима који су тада погодили српску државу - рекао је Сржан Ждрало, предсједник Савеза студената Православног богословског факултета УИС-а.

Академија у Палама почетак је обиљежавања великог јубилеја на подручју митрополије дабробанске које ће се низом садржаја, укључујући академије, научне скупове, али и друге садржаје, одвијати током ове и сљедеће године.