latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:16 ⇒ 18:28 | Аутор: РТС

Вучић о саопштењу Квинте: Ништа глупље нисам прочитао

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је изненађен саопштењем Квинте послије избора за градоначелнике општина на сјеверу КиМ, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.
Александар  Вучић (фото:Tanjug / Dimitrije Goll) -
Александар Вучић (фото:Tanjug / Dimitrije Goll)

- Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао - одговорио је Вучић на питања новинара у Новом Саду, гдје је присуствовао промоцији нових припадника МУП-а.

Вучић је изјавио, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, да ће најприје саслушати шта имају да му кажу, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

- Никоме не бих пожелио да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи гдие јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље - рекао је Вучић.

Истакао је да "морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вјековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увијек у сваком историјском тренутку имали кроз историју".

Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте – амбасада Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцијениле да је изборни процес у четири општине на сјеверу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсјетиле да "још има неријешених питања, која су пратила изборни процес 2017".

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успјели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

- Каквог то смисла има? - упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и реду.

Он је честитао грађанима на сјеверу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побјеђују.

Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на сјеверу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

- Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес? - упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на сјеверу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

Навео је да опозиција нема други начин да објасни свој неуспјех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

Изјавио је да посебна сједница Парламента о Косову и Метохији није никакав "трик", како то спекулишу његови политички противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег мјеста од Парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, аутопутеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не смије да се појави да разговара о Космету.

Поручио је да су изјаве да би припајање "прешевске долине" Косову било најбоље рјешење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

Он је поновио да ће се појавити на сједници Парламента и одговорити на свако питање, те додао да вјерује да ће, ако буде идеја, предсједница Парламента прихватити да буде најдуже вријеме за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

Прецизирао је да ће тој сједници, 27. маја, осим њега, присуствовати и премијерка Ана Брнабић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.