X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
22/05/2019 |  10:34 ⇒ 14:05 | Извор: Radio Sarajevo

БиХ уложила у војску више новца него што има буџет Министарства одбране

Према подацима Међународног института за мировне студије у Стокхолму (СИПРИ), БиХ спада у ред земаља које су драстично повећале своју потрошњу на војску и наоружање.
Оружане снаге БиХ (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) -
Оружане снаге БиХ (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Наиме, како се наводи у најновијем извјештају, БиХ је у прошлој години на војску и наоружање потрошила 221 милион долара или око 375 милиона КМ, што представља повећање потрошње од чак 26 одсто у односу на 2017. годину.

Ипак, остаје нејасно како је то уопште могуће, с обзиром да је буџет Министарства одбране БиХ и Оружаних снага БиХ за 2017. годину износио 285,6 милиона КМ, наводи се на званичној страници Министарства.

Такође, према усвојеном буџету за 2018. годину, буџет Министарства одбране БиХ износио је 283,8 милиона марака.

Иначе, Међународни институт за мировне студије у Стокхолму процијенио је да је у 2018. години на војску у свијету потрошено 1,8 хиљада милијарди долара, што је пораст од 2,6 одсто у односу на 2017.

Сједињене Државе на челу су колоне и троше на војску 649 милијарди долара, што је пораст од четири одсто у поређењу с претходним периодом. То је 36 одсто од укупне свјетске потрошње, додају из СИПРИ-а.

Кина је на другом мјесту и на војску троши око 250 милијарди долара, што је 14 одсто укупне свјетске потрошње.

На трећем мјесту је Саудијска Арабија која троши 67,6 милијарди долара, упркос резању трошкова за готово шест одсто, а у стопу је прате Индија и Француска, поручили су из Института.

Русија је пала на шесто мјесто, с потрошњом од око 61,4 милијарди долара. Ово је први пут да Русија није међу првих пет потрошача од 2006. године.

Бројеви укључују трошкове плата, мисија и операција, куповине оружја и опреме, као и истраживања и развоја, објаснили су из Института.