latinica  ћирилица
22/05/2019 |  10:45 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Сукоб Хуавеја и Гугла се неће одразити на потрошаче из Србије

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић не очекује да ће се сукоб америчког гиганта Гугла и кинеске компаније Хуавеј одразити на потрошаче у Србији.

Она је рекла да Србија чак планира унапређење сарадње са Хуавејом.

- Сукоб се неће одразити на нашу сарадњу, која је вишегодишња и у оквиру иницијативе "Појас и пут". Овај сукоб неће довести до последица. Пројекти које спроводи кинеска компанија биће настављени - рекла је Матићева.

Она је додала да се односи двије велике силе, Кине и САД, преламају преко кинеске компаније и истиче да вјерује да је овај сукоб краткорочан и пролазан.

- Хуавеј је један од највећих брендова у Србији. Када је у питању Србија, не очекујемо да ће потрошачи на било који начин бити оштећени - навела је Матићева.

Она је подсјетила да Хуавеј има са четрдесетак земаља различите пројекте, као и да чак 23 земље ЕУ имају сарадњу с овом кинеском компанијом.

- Они би требало да буду забринутији. Сигурно се неће на нас одразити - додала је Матићева.

Након првобитне најаве прекида веза, Гугл је саопштио да планира наставак сарадње са Хуавејом у наредних 90 дана, пошто су САД ублажиле рестрикције тој компанији, другој на листи произвођача паметних телефона на свијету.