latinica  ћирилица
22/05/2019 |  10:47 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Приједор: Изложба завичајних сликара

У Приједору је отворена Изложба умјетничких слика Завичајне збирке Народне библиотеке "Ћирило и Методије".

Изложба је једна у низу манифестација којом се обиљежава 24. мај, Дан и слава библиотеке.

Не без разлога, Приједор зову градом сликара. Први академски образовани ликовни умјетници у БиХ били су Приједорчани, Перо Поповић и Тодор Швракић.

Пут који су они трасирали деценијама су слиједили многи надарени Приједорчани.

- Приједор је расадник великих сликара, познатих сликара и драго ми је да и ови млади крче свој пут. А веома добро крче свој пут - рекла је Мара Ећим, директорка Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Приједор.

На Изложби завичајних сликара представљено је 29 радова 18 ликовних умјетника, од наиваца до академских сликара.

Дјела су рађена у разним техникама. Преовладавају уља на платну, али посјетиоци могу видјети и графике, аквареле, линорезе и цртеже.

- Сви ови експонати, дакле умјетничке слике, Народна библиотека има у свом фундусу и чува. Одлучили смо, пошто немамо простора више, да то буде стална библиотека, да грађани Приједора могу да виде шта то библиотека, поред свих оних докумената и кљига, чува - додаје дуректорка.

- Град Приједор поново доказује и показује да је град умјетности, културе и сликарства, један од водећих у Републици Српској и БиХ. Ова поставка нам даје до знања колико имамо велики број сликара из нашег завичаја - истиче Александар Миљуш, замјеник градоначелника Приједора.

У оквиру обиљежавања Дана и славе Народне библиотеке "Ћирило и Методије" у приједорској Градској читаоници биће одржани 15. Мајски сусрети младих пјесника.