latinica  ћирилица
22/05/2019 |  10:55 | Аутор: СРНА

Дрецун: Усклађене провокације Албанаца о припајању Прешева Косову

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да изјаве о припајању Косову три општине на југу Србије, такозване Прешевске долине, представљају усклађене провокације.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Он је истакао да албански политичари у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа доводе албанску заједницу у позицију таоца великоалбанских претензија Тиране и Приштине и да служе за цјенкање и поткусуривање од стране Приштине.

- То су провокације које су усклађене. Наравно да о свему томе треба да се питају и Срби који живе у те три општине - рекао је Дрецун за ТВ "Пинк".

Говорећи о побједи Српске листе на протеклим изборима за градоначелнике четири спрске општине на сјеверу Косова, Дрецун је рекао да међународна заједница мора да поштује изборну вољу српског народа на Косову и Метохији.

Он је оцијенио да је заједничко саопштење земаља Квинте /Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД/ о изборима за градоначелнике четири општине на сјеверу Косова покушај да се умање и омаловаже резултати које је постигла Српска листа.

Дрецун је рекао да је Српска листа нераскидиво повезана са Србијом и званичним Београдом и да је српски народ на сјеверу Космета на изборима послао поруку да их нико неће дијелити, што највише смета земљама Квинте.

Према његовим ријечима, позивање на изборе од прије двије године у саопштењу Квинте усмјерено је ка томе да се, злоупотребљавајући убиство Оливера Ивановића, Београд оптужи као организатор и налогодавац тог бруталног убиства, а не Приштина која је одговорна бар за то што није расвијетлила тај случај.

Дрецун је нагласио да је интерес Срба да имају власт у четири општине на сјеверу Космета и да то треба да буде интерес свих Срба, јер је у питању њихов опстанак.

Он је навео да је овим изборима спријечена могућност да Албанац буде изабран за градоначелника сјеверног дијела Косовске Митровице, имајући у виду раније најаве Албанаца о уједињењу сјеверне и јужне Митровице.