latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:04 ⇒ 11:04 | Аутор: РТС

Налбандијан: Ђоковић је најкомплетнији тенисер у историји

Давид Налбандијан, некада трећи тенисер света, а сада повремени рели возач, изјавио је да је Новак Ђоковић најкомплетнији играч у историји "бијелог спорта". Налбандијан је говорећи о Ђоковићу, Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу, истакао да Новак нема слабих тачака у игри.

Аргентинац, који је освојио 11 титула у каријери, имао је прилике да се пет пута састане са Ђоковићем и остварио је само један тријумф.

Осим тог искуства, редовно прати дешавања на АТП туру и каже да, када је Ђоковић у форми, против њега је немогуће играти.

- Он је веома комплетан. Сервира боље него што се то многима чини, дивно се креће и физички је увијек спреман на реакцију. Када игра добро, не видите 'рупе' у његовом тенису, нема слабих тачака и не знате како да играте против њега. Покушавате да га раширите по терену, али је он увијек на лоптици. Када је у питању игра са основне линије, ту нема слабости – Ђоковић је најкомплетнији тенисер у историји - рекао је Налбандијан за И-Ес-Пи-Ен.

Давид се повукао 2013. године, што значи да је могао да из "првог реда" испрати готово читаву каријеру Роџера Федерера.

- Мислим да је Роџер много напредовао, посебно када је стекао константност на бекхенду. Он је сјајан играч, био је дуго пети или шести на свијету, али због слабијег бекхенда није могао да оставља утисак какав је желио. Промјена је стигла 2003. године на мастерсу у Хјустону. Примјетио сам да је дошло до промјене на менталном плану. Након тога, изгубио је само два меча у години, шта рећи - каже он.

Говорећи о Надалу, присјетио се 2007. године, када је побиједио Шпанца у једном од најбољих мечева у каријери.

- Надал је другачији играч када игра дугачке и када игра кракте поене. Током турнира у Мадриду му је било тешко и тада сам ја могао да преузимам иницијативу. Радио сам готово све што сам пожелио са лоптицом. Играчи који имају снажан дворучни бекхенд могу да неутралишу његов форхенд и да се носе са тим ударцем - закључио је Налбандијан.