latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:10 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Брчко: Измјене закона с циљем спречавања одласка радно способних

Влада и Скупштина дистрикта Брчко припремају измјене закона којима ће покушати побољшати привредну слику ове заједнице, и тако спријечити одлазак радно способног становништва. У Привредној комори и Синдикату, и даље песимистични.

Стање у привреди је алармантно, јер је се Брчко први пут суочава са недостатком радне снаге и кадрова, одласком радно способног становништва.

Зато су неопходне хитне мјере да се спаси што је могуће, поручују из Привредне коморе која броји око 170 привредника.

- Стање у привреди Брчко дистрикта је најлошије и најтеже у псол и тренд је такав да ће бити горе сутра него данас - каже Јеленко Илић, предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко.

Глас оних који раде и нису отишли из Брчког, уопште се не чује, тврде у Синдикату.

- Нема право да пита за плату, износ плате, вријеме које ради, услови рада су диктирани од послодавца и радници због тога одлазе. Ако овако наставимо, ми ћемо остати само са старцима, са онима који су покуповали дипломе, и онда ће они моћи да раде за Владу и у вВади а о привреди неће бити ни говора - категоричан је Илија Калајџић, секретар Синдиката дистрикта Брчко.

Проблем одласка радне снаге из региона, па тако и из Брчког, неће бити ријешен док се не изнивелише понуда и потражња радне санге, кажу у Влади.

У међувремену ће у Брчком бити урађене припреме за хитан привредни опоравак. Прво ће у реалном сектору бити повећане плате, тако што ће, као и у Републици Српској, бити увећан неопорезиви дио дохотка.

- Највјероватније да би он био на висини просјечне плате у дистрикту, а договорено је такође да се измјенама прописа фаворизује домаћа привреда - истакаоје Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

Анализом ће такође бити утврђено који ће парафискални намети бити укинути, што би такође било стимулативно.

Скупштина је обавезала Владу да за 60 дана припреми измјене закона, којима би се, тврде, привреда почела помало опорављати.