X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:13 ⇒ 11:48 | Извор: РТРС

Руски медији о посјети Чубриловића

Руски медији опширно су писали о посјети предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића. Русија Српску сматра главним политичким и економским партнером у БиХ, пишу медији из Русије.
Чубриловић - Матвијенко - Фото: СРНА
Чубриловић - МатвијенкоФото: СРНА

- Заинтересовани смо за досљедно провеђење Дејтонског споразума и развој сарадње Русије и Републике Српске. Русија Републику Српску сматра главним политичким и економским партнером у БиХ и вјерујемо да ће ова ваша посјета ојачати нашу међупарламентарну сарадњу, али и укупне односе између Русије и Републике Српске - рекла је предсједницa Савјета Федерације Федералне скуштине Валентина Матвијенко током сусрета са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем о којој руски медији опширно извјештавају.

Руска газета истиче да руске власти веома цијене конструктивну сарадњу са Републиком Српском и да су опредијељене за јачање свих видова те сарадње, а посебно за стално јачање међупарламентарних односа.

- Радо се сјећамо наше посјете прошле године, пријатељске атмосфере, гостопримства и топлине с којом је дочекана наша делегација у Републици Српској - преноси Руска газета ријечи Валентине Матвијенко.

Овај лист пише и да је предсједник Народне скупштине Српске истакао да је прошлогодишња посјета Валентине Матвијенко Републици Српској била важан догађај не само за њене становнике, већ и за цијелу БиХ, те је упутио позив делегацији Руске Федерације да поново посјети Републику Српску који је госпођа Матвијенко прихватила.

Медији преносе и изјаву предсједника Чубриловића да су Срби у БиХ захвални Русији на подршци коју им пружа.

- Наша посјета Руској Федерацији важна је за цијелу земљу, а не само за Републику Српску. Наш сваки корак према Русији помно се прати и он код једних изазива одобравање, а код других бијес. Када је ријеч о Репубици Српској, ми сматрамо да је сарадња са Русијом веома важна и да се њени ставови не могу и не смију игнорисати, него напротив - рекао је Чубриловић.

Како извјештавају руски медији, на састанку је било ријечи о питањима билатералне сарадње, те јачању културних и политичких односа Руске Федерације и Републике Српске.

Саговорници су сагласни да се ставови Русије и Српске подударају када је ријеч о већини међународних питања.

- Свјесни смо да су патриотске снаге, заинтересоване за досљедно провођење Дејтонског споразума и развој сарадње с Русијом, на посљедњим изборима добиле веома широку подршку становника Републике Српске - рекла је Матвијенко, а извјештавају руски медији.

Медији преносе и ријечи предсједника Чубриловића који је истакао да се бивши предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је сада предсједавајући Предсједништва БиХ, нада сусрету с руским предсједником Владимиром Путином током Међународног економског форума у Санкт Петербургу почетком јуна.

Предсједник Народне скупштине након састанка са Валентином Матвијенко дао је интервју за телевизијски канал Вместе-РФ.

Он ће се данас, другог дана званичне посјете Москви састати са посланицима руске Думе Јевгенијем Примаковим, који је и предсједник организације Руска хуманитарна мисија, те Анатолијем Карповим, који је бивши свјетски шампион у шаху.

Касно послије подне планиран је и сусрет Чубриловића са предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.