latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:26 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Почела изградња крова на цркви Светог Саве у Њујорку

У Њујорку је почела изградња крова на православној цркви Светог Саве која је уништена у пожару на православни Васкрс 2016. године.
Купола Храма Светог Саве (фото: © Sputnik/ Александар Милачић) -
Купола Храма Светог Саве (фото: © Sputnik/ Александар Милачић)

Упоредо са кровом, биће постављен и нови армирани бетонски под, као и привремени прозори и врата за континуирану заштиту од временских непогода, саопштио је Грађевински одбор за обнову Српске православне катедрале Светог Саве.

Епископ источноамерички Иринеј нагласио је да је ова фаза реконструкције уистину предзнак почетка васкрснућа храма од пожара, који га је уништио прије три године.

- Још важније, овај свети задатак остварује се у време јубиларне прославе 800 годишњице аутокефалности СПЦ и посвећења Светог Саве за првог архиепископа српског - рекао је владика Иринеј.

Према његовим ријечима, црква Светог Саве је светиња свих Срба, гдје год они живјели, посебно имајући на уму да је она дио насљеђа светог Николаја Жичког.

- Стога, користимо ову прилику да са очинском љубављу позовемо све православне хришћанске Србе и све људе добре воље, који у својим срцима и душама осећају и имају радост Васкрслог Господа, да се молитвено и заједно усресреде ка обнови наше драгоцене светиње, знајући да, према ријечима нашег светог заступника владике Николаја Жичког и Свеправославног, наша катедрална црква може да васкрсне само ако се ми Срби обожимо, сложимо и умножимо - поручио је епископ Иринеј.

Црква Светог Саве саграђена је 1850. године и представља значајни историјски споменик града Њујорка и Националног регистра историјских мјеста.

У њој је 1865. године одржана прва православна литургија у САД.