latinica  ћирилица
22/05/2019 |  12:00 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Служен парастос и положени вијенци поводом страдања 12 бањалучких беба (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци се обиљежава 27 годишњица од страдања 12 беба у Клиничком центру, преминулих због недостатка кисеоника. На Новом гробљу у Бањалуци служен је парастос, а цвијеће је положено испред спомен-обиљежја "Живот".

Парастосу, који су служили свештеници Епархије бањалучке, присуствовали су, и цвијеће на гробницу 12 бањалучких беба положили, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић, те посланици у Народној скупштини Давор Шешић и Срђан Мазалица.

Парастос за 12 бањалучких беба (Фото: РТРС)

Парастосу су присуствовали и чланови Републичке и Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, као и чланови породица преминулих беба.

Полагање вијенаца на спомео обиљежје 12 беба (Фото: РТРС)

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић поручила је да је трагична смрт 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника, догађај који се не смије никада заборавити.

- Овај догађај не смије бити избрисан из сјећања и помињања, јер је обиљежио ток рата и један дио историје на овим просторима - рекла је Тубићева након парастоса и полагања цвијећа на Новом гробљу у Бањалуци поводом обиљежавања 27 година од трагичне смрти 12 бањалучких беба.

Полагање вијенаца на спомео обиљежје 12 беба (Фото: РТРС)

Тубићева је навела да чланове породица преминулих беба тјеши то што овај догађај не пада у заборав, већ супротно, сваке године која долази више се о томе прича и говори у јавности, пишу књиге и снимају документарни филмови.

- Вријеме не може ублажити губитак дјетета. Свака година која дође је све тежа за нас мајке и наше породице. Не може човјек бити комплетан ако изгуби дијете, поготово бебу којој уопште није дата шанса да живи - каже Тубићева.

Подсјетимо, кисеоник бањалучком Клиничком центру, није могао бити допремљен копном због ратних дјестава, а ни ваздушним путем, јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Војска Републике Српске, након овог трагичног догађаја, пробила је коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге. Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба.

До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице. Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је у 14 години живота, док је четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио трајне посљедице.