latinica  ћирилица
22/05/2019 |  12:41 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

"Вјерујем да су оптужбе против Тегелтије лажне"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да вјерује да су оптужбе против предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије - да је трговао кривичним истрагама - лажне, истакавши да је "све изгубило смисао" и да је против постојања оваквог ВСТС-а БиХ.

Према његовим ријечима, Тегелтија је ушао у ВСТС БиХ са високом амбицијом да тамо покуша да уведе ред и, као и сви који долазе са том амбицијом, завршава на овај начин - лажним оптужбама.

- Да ли је логично и нормално да неко ко је накачен на неку обавјештајну причу стално износи нешто и стално се прогањају људи на бази тих пријава? То је неприхватљиво. Имају органи који треба да се баве тиме и нек се баве - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву на питање да прокоментарише оптужбе против Тегелтије изнесене на порталу "Журнал".

Он је поновио да је против постојања оваквог Високог судског и тужилачког савјета БиХ, јер је вансуставан.

- Не може једна група људи да формира и именује све судије и тужиоце у БиХ, то напросто нигдје у свијету није тако. Они могу да проведу процедуре и изаберу рецимо двојицу или тројицу које ће именовати парламент или неко други, а ово је накарадно. Ја то говорим зато што хоћу да то буде у реду, хоћу да судије и тужиоци имају одговорност, а не да буду спекулативни као до сада - рекао је Додик.

Додик је истакао да су највеће урушавање правосудног система урадиле судије и тужиоци политичким пресудама, односно политичким прогонима који су се дешавали у БиХ.