latinica  ћирилица
22/05/2019 |  12:54 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Чубриловић са члановима руске Думе о парламентарној сарадњи (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас у Москви са члановима Комитета за међународне послове државне руске Думе о могућностима сарадње скупштинских радних тијела, посебно у областима науке, образовања, културе и спорта.

На састанку је било ријечи о односима Српске, БиХ и Руске Федерације, те модалитетима јачања међупарламентарне сарадње, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је са члановима Комитета за међународне послове разговарао и о ситуацији на западном Балкану, а замјеник предсједника Комитета за међународне односе Светлана Журова говорила је о актуелном проблему у односима између Русије и Савјета Европе.

У делегацији државне руске Думе, коју је предводила Журова, били су и депутати Думе Антон Морозов, Михаил Гулевски и Анатолиј Карпов, који је и један од највећих шахиста свих времена.

Чубриловић у руској Думи (Фото: СРНА)

Чубриловић би у наставку посјете Руској Федерацији требало да се састане и са предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.

Чубриловић борави у посјети Руској Федерацији на позив предсједника горњег дома Руског парламента Валентине Матвијенко са којом је јуче разговарао о међупарламентарној сарадњи и перспективама развоја билатералних односа.

Матвијенкова је Чубриловићу пренијела став да је Руска Федерација опредијељена за досљедно спровођење Дејтонског споразума и развој сарадње са Републиком Српском коју сматра главним политичким и економским партнером у БиХ.

Чубриловић је истакао да Република Српска остаје чврсто опредијељена за поштивање Дејтонског споразума и да ће досљедно заступати резолуцију Народне скупштине о војној неутралности БиХ.