latinica  ћирилица
22/05/2019 |  13:46 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Неуставни дијелови правилника за дозволу за праћење квалитета ваздуха

Уставни суд Републике Српске утврдио је данас да поједини чланови Правилника о условима за издавање дозволе за мониторинг квалитета ваздуха нису у сагласности са Уставом и Законом о заштити ваздуха.
Уставни суд Српске (архив) - Фото: РТРС
Уставни суд Српске (архив)Фото: РТРС

У саопштењу Уставног суда наведено је да је неуставна норма којом је прописано да се уз захтјев за добијање дозволе за мониторинг квалитета ваздуха и/или захтјев за мјерење емисије из стационарних извора загађивања, подноси и доказ да је правно лице регистровано у Српској.

У овој институцији кажу да је норма неуставна јер Закон о заштити ваздуха није прописао овај услов за обављање ове дјелатности, као и да је доносилац предметног правилника оваквим нормирањем изашао из законских оквира чиме је дошло до повреде уставног начела законитости, а према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом.

Уставни суд је донио одлуку којом је, између осталог, утврђено да поједини чланови и одредбе Одлуке о правима и обавезама изабраних и именованих лица у Вијећу народа Српске нису у сагласности са Уставом Српске.

- Уставни суд је оцијенио да је неуставан и дио одредбе члана 1 став 1 наведене одлуке према којој су генерални секретар Вијећа народа и његов замјеник одређени као изабрана лица јер је у супротности са чланом 1 Закона о радним односима у државним органима, чиме је дошло до повреде уставних начела владавине права, подјеле власти и начела уставности и законитости - наводи се у саопштењу.

Уставни суд није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности појединих одредаба закона о студентском организовању, о јавном окупљању, о уређењу простора и грађењу, о основном васпитању и образовању и о средњем образовању и васпитању.