latinica  ћирилица
22/05/2019 |  15:15 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Линц: Вишковић са специјалним савјетником Европске комисије (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић борави у Линцу, гдје сутра присуствује отварању Сајма на којем ће привредници Српске представити своје потенцијале тржишту Аустрије.

Влада Републике Српске опредијељена је за европске интеграције и у том процесу Српска предњачи у БиХ у испуњавању свих обавеза и услова, истакао је данас у Линцу предсједник Владе Српске Радован Вишковић на састанку са специјалним савјетником Европске комисије Францом Шаусбергером.

Вишковић је нагласио да ће институције Републике Српске и убудуће на вријеме реализовати све предвиђене активности.

Вишковић је Шаусбергера информисао о посљедицама неформирања власти на нивоу БиХ, наводећи да застој у успостављању новог сазива Савјета министара спречава спровођење реформских процеса у свим областима.

Током састанка разговарано је о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, БиХ и региону.

Вишковић је изразио задовољство што спољнотрговинска размјена са Аустријом расте, те увјерење да ће привредна сарадња бити додатно унапријеђена у наредном периоду, чему ће допринијети близина тржишта, добра пословна искуства и ангажовање људи који су поријеклом са наших простора, а који раде и дјелују у Аустрији.

Шаусбергер је оцијенио да је добро успостављати овакве видове сарадње, а посебно радити на унапређењу привредних и економских односа у региону.

Вишковић и Ђокић у Линцу

На састанку је истакнуто да ЕУ прати ситуацију у БиХ и да се неформирањем власти на нивоу БиХ шаље негативна порука, те изражено очекивање да ће у што скоријем року бити конституисан нови сазив Савјета министара.

Састанку су присуствовали и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.

На Сајму у Линцу који је, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Бечу, организовала Подручна привредна комора Бањалука, око 35 привредних друштава из Српске имаће могућност да појача пласман својих производа на тржишту Аустрије, али и Њемачке и Чешке.

- На Сајму ће бити представњљене компаније које су на неки начин већ присутне на западно-европском тржишту, а ово им је додатни бенефит и шанса да се бесплатно презентују на тржишту Аустрије - рекао је раније Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.