latinica  ћирилица
22/05/2019 |  15:33 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Почео попис штете од поплава

У Приједору је данас је почео попис штете, причињене поплавама на стамбеним, инфраструктурним и приврередним објектима. Попис штете у пољопривреди почиње наредне седмице.

Попис је почео у насељу Тополик, у којем је вода поплавила двадесетак кућа. Међу њима и кућу Владе Манојловића, који је, како каже, током протеклих година био поплављен пет пута.

- Сад је најгоре. Слика највише говори о свему. Вјерујем да ће се бар нешто санирати - истакао је Владо Манојловић. 

Рајка Здјелар, вођа тима за процјену штете за причињене поплаве, истиче да је штета лако видљива и голим оком.

- Евидентно је да је било 30 центиметара воде у објекту, у гаражи 50 центиметара. Евидентна је штета на намјештају, на зидовима, на подовима, на вратима. Задатак комисије је да све то попише, процијени - истиче Рајка Здјелар.

Мјештани Тополика кажу да је неопходно обавити регулацију корита ријеке Милошевице.

- То се мора урадити хитно и то је један други проблем, зато што ријека Милошевица пуно кривуда и не дозвољава да вода прође, те бујичне воде да прођу прије него порасте Сана - поручио је Ранко Јаковљевић, предсједник Савјета мјесне заједнице Орловача. 

Приједорска Градска управа приоритетно ће санирати клизишта која угрожавају стамбене објекте.

- Што се тиче накнаде штета, ми смо у контакту са Владом Републике Српске и премијер је обећао да ће Влада обезбиједити дио накнада за штете. Град Приједор ће у међувремену чинити оно што је могуће на инфраструктурним објектима да се отклоне, прије свега, на путевима, на мостовима, на пропустима, настојаћемо санирати штете које су могуће у овом хитном тренутку - поручио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора. 

Попис штете у пољопривреди у Приједору почиње наредне седмице. Грађани који нису пријавили штету од поплава, ради пописа штете могу се пријаве у канцеларије мјесних заједница насељу у којима живе.