latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:05 | Аутор: СРНА

Станковић: Нема припајања Прешева, Бујановца и Медвеђе

Општине Прешево, Бујановац и Медвеђа биле су и остаће саставни дио Србије, рекао је предсједник Координационог тијела Владе Србије за ове три општине Зоран Станковић.
Зоран Станковић   (Фото:bujanovacke.co.rs) -
Зоран Станковић (Фото:bujanovacke.co.rs)

- У више наврата говорио сам о теми евентуалног припајања општина Прешево, Бујановац и Медвеђа територији Косова и Метохије и изнио мишљење које се темељи на основу јединственог става државних органа и увјеравања представника међународне заједнице, који се баве овим питањем - рекао је Станковић коментаришући изјаву косовског предсједника Хашима Тачија да ће 1. јула у Паризу тражити подршку идеји да се ове општине придруже територији самопроглашеног Косова.

Он је навео да Координационо тијело има обавезу да координира рад између локалне самоуправе и Владе Србије и других државних органа, те да нема извршну надлежност која подразумева санкционисање незаконитих понашања.

Станковић је додао да се залаже да се закони у Србији поштују, као и да се у случајевима њиховог нарушавања реагује на законом прописан начин, саопштено је из Координационог тијела. 

- Поштовање закона ове земље обавеза је свих њених грађана и не може се тумачити као притисак и нарушавање права било које личности без обзира на националну и вјерску припадност - рекао је Станковић.

Он се осврнуо и на најаву манифестације у Бујановцу која је посвећене једном од убијених вођа такозване ослободилачке Војске Прешева, Бујановца и Медвеђе Ридвану Ћазамију. 

- Уколико надлежни државни органи процјене да је неким поступком учињена повреда закона, као што се у јавности сматра организовање манифестације "Дани капетана Лешија" у Бујановцу, услиједиће реакција на законом прописан начин - рекао је Станковић.

Он је навео да постоји несклад између изјава појединих албанских лидера и њиховог поштовања закона Србије.

Станковић је указао да локални албански лидери у свакодневном раду поштују законе Србије и да, заједно са Координационим тијелом, раде у корист грађана тих општина.