latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:18 ⇒ 23/05/2019 | 07:46 | Аутор: РТРС

Злочин без казне: Дванаест звијездица увијек ће сијати на небу Српске

Прошло је 27 година од када је у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника преминула прва беба. Савјет безбједности Уједињених нација те 1992. године забранио је све летове изнад БиХ, а због ратних дејстава пут према Србији био је затворен.

Тадашњи свјетски моћници оглушили су се о све апеле, па је у периоду од мјесец дана због недостатка кисеоника 12 беба умрло на бањалучкој клиници. Био је то повод за Пробој коридора живота, највећу војну акцију Војске Републике Српске, којом је успостављена комуникација са Србијом.

Те страшне 1992. године због, свјетских моћника, само за мјесец дана у Бањалуци је угашен живот 12 тек рођених беба. Срећа Драгославе Јаћимовић трајала је кратко. Усљед недостатка кисеоника, њен новорођени син је преминуо.

- Умјесто да припремамо свадбе, да љуљамо унучад... 27 година је, није то мало и трудим се да сваки дан опростим, али не знам коме и како - каже тужна мајке једне од 12 беба, Драгослава Јаћимовић.

Одлуком Савјета безбједности УН, 1992. године забрањени су летови изнад БиХ, због чега кисеоник није могао да буде допремљен у бањалучку болницу. Трагедија је могла бити спријечена, да су свјетски моћници жељели да чују вапаје љекара и родитеља.

- Вријеме не може ублажити губитак дјетета. Свака година која дође је све тежа за нас мајке, јер не може човјек бити комлетан ако изгуби дијете којем није дата шанса да живи - истиче Жељка Тубић.

Мало се зна и за податак да је у то вријеме упућен конвој хуманитарне помоћи са лијековима и кисеоником, у организацији Михајла Вукаса, торакалног хирурга из Гетеборга. Помоћ никада није стигла.

- Гдје има граница људскости, да ми на питање кад се то десилио, она која је била крива за то "А зашто дјецу?", одговорила је "Па, нису наша" - препричава Михајло Вукас.  

Овај злочин никада није процесуиран, ни пред једним судом. Због комплексног уређења у БиХ немогуће је да Република Српска тужи Уједињене нације. Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Милорад Којић сматра да би требало одредити суд који би то процесуирао.

- Није једина одговорност СБ УН јер јесу увели забрану лета, али забрана лета није била из Сарајева, могао се кисеоник довести из Сарајева, из Загреба, или било које друге земље у свијету - тврди Милорад Којић. 

Тринаеста беба, Слађана Кобас, битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је трајне посљедице.