latinica  ћирилица
22/05/2019 |  17:00 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

СДС избори: Четири кандидата, ни један нема довољну подршку

СДС се спрема за унутарстраначке изборе који ће бити одржани половином наредног мјесеца. За сада ниједан од четири потенцијална кандидата нема потребну подршку да би то и постао.

Вукота Говедарица, Мирко Шаровић, Мићо Мићић и Милан Миличевић, до сада немају подршку најмање пет општинских одбора или 50 чланова Скупштине ове странке.

Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС и кандидат за предсједника странке, пред новинаре је изашао да би указао на, како каже, покушај да се кроз причу у медијима о кандидатима, стекне слика да је СДС подијељена. Странка јесте након изборног пораза у дубокој кризи, али је, додаје, на сцени покушај дискредитације и њега и других кандидата. Буде ли изабран за предсједника странке, биће неко ко ће је ујединити, а не дијелити.

- Ја ћу бити тај који ће је сабирати и објединити СДС да је отвори према онима који су је стварали, који је воле и који воле Републику Српску. Нећу рећи ниједну лошу ријеч за било кога, него ћу бити неко ко ће у интересу СДС бити озбиљан кандидат за предсједника странке - поручује Милан Миличевић, предсједник ГО СДС и кандидат за предсједника СДС.

И Мићо Мићић, којег је бјељинска СДС кандидовала за предсједника странке, залаже се за њено јединство. И он оцјењује да је СДС у озбиљној и тешкој ситуацији.

- Ја знам сигурно и то је мој став, да без јединственог става без једног кандидата нећемо имати напретка у странци. Све ове подјеле на различите струје, на различите кандидате не воде ничему. Ја ћу бити кандидат само ако будем сам кандидат, а спреман сам кад се договоримо да подржим ко год да буде само један кандидат за предсједника странке - истиче Мићо Мићић, потпредсједник СДС и кандидат за предсједника СДС.

И Миличевић и Мићић су сагласни - Републици Српској потребна је јака СДС. Обојица кажу да медији преносе и оно што нису рекли. Миличевић у томе свему види и мијешање СНСД-а у унутрашње ствари СДС-а. На питање да прокоментарише тврдње да ће СДС, буде ли он на њеном челу, одмах ући у власт на републичком и бх. нивоу, Миличевић одговара да има друге приоритете. Први је састанак са предсједницима општинских и градских одбора.

- Друга ствар која је много важнија, за мене као човјека и као човјека који је значајан дио живота посветио Српској демоктарској странци, да то што радим као функционер СДС и као човјек, има благослов, а тај благослов се може добити од партијарха српског Иринеја - додао је Милан Миличевић. 

Унутарстраначке односе није желио да коментарише садашњи предсједник СДС-а Вукота Говедарица, који би поново мандат на тој функцији. Са Мирком Шаровићем, нисмо успјели да ступимо у контакт, али је раније изразио очекивање да ће СДС добити снажно руководство, способно да води 150.000 бирача, који су на прошлим изборима тој партији дали повјерење.