latinica  ћирилица
22/05/2019 |  17:42 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Поступак против Порошенка због злоупотребе положаја

Канцеларија специјалног тужиоца за корупцију у Украјини покренула је кривични поступак против бившег украјинског предсједника Петра Порошенка и низа других високих званичника због злоупотребе положаја.
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Фото: AP
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Фото: AP

У саопштењу, које је објављено на Фејсбук страници Канцеларије, наводи се да је донесена одлука о покретању кривичног поступка и да су подаци убачени у регистар истрага пред суђење.

Поступак је покренут у вези са именовањем званичника компаније Центренерго, која је један од водећих произвођача електричне енергије у Украјини, јавио је ТАСС.

Из Канцеларије истичу да су званичници и чланови савјета за посматрање у компанији, као и званичнивци украјинског фонда државне имовине и тијела државне власти искористили свој положај и статус да подијеле кључне позиције у управном одбору и савјету за посматрање у компанији Центренерго, како би извршили проневјеру средстава компаније у којем држава има контролни удио.

У саопштењу се додаје да се сумња да је проневјерено 228 милиона долара, а одговорна лица, уколико се установи њихова кривица, могу бити кажњена затвором од пет до осам година, као и забраном обављања дужности на појединим функцијама.

Украјински Државни биро за истраге јуче је покренуо кривични поступак против Порошенка, у оквиру којег се спроводи истрага о могућој велеиздаји у вези са инцидентом у Керчком мореузу 25. новембра, када су због угрођавања руских граница заплијењена три украјинска брода.