latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:10 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Гасовод Бијељина-Бањалука, једна од тема састанка у Санкт Петерсбургу

Република Српска сарађује са руском привредом на завидном нивоу, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанка са руским амбасадором Петром Иванцовом.

Разговарано је о изградњи Турског тока, односно дијелу гасовода Бијељина-Бањалука, за који је Српска заинтересована. То ће бити и тема састанка предсједавајућег Предсједништва БиХ са представницима Гаспрома у Санкт Петербургу, 2. јуна.

Магистрални гасовод кроз Србију којим ће бити допреман гас из Турског тока, омогућиће сигурно снабдијевање овим енергентом не само Србије, већ и Републике Српске, која намјерава да се прикључи на трасу Београд-Бањалука.

- Мислим да би било релевантно да и у Сарајеву и ФБиХ разговарају о овој теми и да се појача снабдијевање гасом читаве БиХ. Ми желимо да од Бијељине до Бањалуке изградимо гасовод. Ово ће бити и једна од тема Санкт Петербургу - поручио је Милорад Додик.

Траса која води гас до Републике Српске биће дионица испројектована још 2013. године, када је требало да се гради Јужни ток.

- То је мање више већ све пројектовано. Остало је само да се конкретизују договори између Републике Српске и Гаспрома и да се крене и у тај дио реализације. Мислим да ће то, као што је Додик најавио, да почне ове године. Не знам када ће се завршити, али свакако је добра ствар да се размишља о томе да се ти гасоводни системи у региону даље развијају, јер то оно што гарантује да ће гас бити допремљен до што више потрошача - напомиње Јелица Путниковић, из Балкан магазина.

Без велике помпе почела је изградња гасовода дугог 403 километра кроз Србију. Све би требало да буде завршено до 18. децембра, а први гас требало би да потече почетком наредне године.

- Србија кроз овај пројекат добија сигурност снабдијевања гасом и рјешава све оне ризике са којима смо се суочавали до сада, узимајући у обзир да смо једна од ријетких држава која је имала само један правац снабдјиевања гасом - навео је Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Заједничко српско-руско предузеће Гастранс које гради гасовод, очекује да и Буграска испоштује договоре, а почетак полагања цијеви новог гасовода према Србији најављен је сљедећег мјесеца.