latinica  ћирилица
22/05/2019 |  20:24 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бијељина: Пресијецају врпцу, а још нису завршили обећано асфалтирање

У Бијељини ће сутра у присуству бројних високих званица бити свечано обиљежен завршетак изградње канализације - десетогодишњег пројекта у који је из разних извора уложен 41 милион евра. Била би то права свечаност да је завршено и асфалтирање свих улица у којима су постављене канализационе цијеви, а није иако је обећано.
Бијељина- Улица Војводе Петра Бојовића годинама без асфалта (фото:nfoBijeljina.com) -
Бијељина- Улица Војводе Петра Бојовића годинама без асфалта (фото:nfoBijeljina.com)

Крај радова на изградњи овог за град капиталног пројекта након шетње до угла Улице Српске војске и 27. марта пресијецањем врпце озваничиће градоначелник Бијељине Мићо Мићић и амбасадор Холандије у БиХ Реиноут Вос.

Само стотињак метара даље је призор који никако не иде уз свечаност.

Улица Војводе Петра Бојовића - неасфалтирана, прашњава и блатњава, иако су радови на полагању канализације завршени у августу прошле године. Машине су тада отишле, а становници ове и сусједних улица остали без информације о даљој динамици радова на асфалтирању и уређењу саобраћајница.

Крајем године у име групе грађана, адвокат Дражен Николић је од градоначелника и ресорног одјељења затражио информацију о томе зашто је мјесецима након завршетка радова тај дио града и даље разрован, блатњав и скоро непроходан. У допису је, између осталог, наведено да ту живи око 4.000 становника који ову улицу користе свакодневно у прилазу градском језгру. Такође је затражено да се уколико асфалтирање није планирано у скорије вријеме улица доведе у подношљиво стање прије киша, снијега и мраза. Одговор на допис упућен 11. новембра прошле стигао је 4. фебруара ове године од директора ПИУ тима.

У одговору је наведено, да ће асфалтирање Улице Петра Бојовића према достављеној динамици извођача радова, у припадајућем лоту, бити завршено у априлу 2019. године. Такође је наведено, да с обзиром на временске услове поједине саобраћајнице у граду нису могле бити асфалтиране у претходном периоду.

Сутра је 23. мај, а стање је и даље онакво како су га оставили извођачи након завршетка радова прије девет мјесеци. Становници овог дијела Бијељине и даље чекају, а из градске управе сваку прилику користе да се похвале и истакну да је у канализацију уграђено 170 километара цијеви, одвојено урађено 20 километара кишне канализације, замијењено 25 километара водоводних цијеви које су биле углавном азбестне и трошне, старе више од 40 година, реконструисано 41 километар саобраћајница, уређени тротоари, расвјета и дрвореди.

У изградњу канализације уложен је 41 милион евра - из градског буџета уложено је 11,7 милиона евра, 12 милиона евра је кредит Европске банке за реконструкцију и развој, а остало су донације.

Програмом свечаности обиљежавања завршетка овог капиталног пројекта предвиђено је одржавање конференције под називом "Вријеме је за чисту воду" у хотелу Дрина гдје ће бити приказан и филм о изградњи канализације.