latinica  ћирилица
23/05/2019 |  07:48 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Радончић: Власт мора бити формирана што прије у складу са изборним резултатима

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић изјавио је да власт на нивоу БиХ мора бити формирана што прије у складу са изборним резултатима.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

- Имали смо раније ситуацију да смо чекали 19 мјесеци на формирање власти на нивоу БиХ. Овог пута се то не би смјело догодити јер нам околности не иду на руку, економска ситуација је лоша, а наши међунационални и међуентитетски односи су гори него тада - рекао је Радончић гостујући у емисији Телеринг РТРС-а.

Према његовим ријечима, ствари су запеле на два питања - Акционом плану за чланство у НАТО-у и Изборном закону.

- Све друге ствари треба да рјешавају владе ентитета и Савјет министара, а не да сав терет вршења власти буде на нивоу лидера партија и зато нам треба власт. Надам се да ћемо имати флексибилнији однос хрватских политичара. Ако неко буде упоран у томе да прво буде ријешено питање Изборног закона или начин избора хрватског члана Предсједништва БиХ, ми ћемо имати мостаризацију федералне владе и комплетне БиХ - рекао је Радончић.

На питање када би могла бити формирана власт, предсједник СББ-а је истакао да је у овом тренутку веома тешко давати било какву врсту тврдих прогноза.

- Бошњаци инститирају да се ријеши питање МАП-а па тек онда питање мандатара, а ХДЗ БиХ инсистира да се прво ријеши Изборни закон који ће зауставити мајоризацију Хрвата па да се након тога формира ентитетска влада у ФБиХ. У тој игри ултиматума очекујем да ће преовладати разум и да ћемо доћи до компромиса, те да ће бити формирана нова власт у складу са изборним резултатима - нагласио је Радончић.

Коментаришући залагање предсједника ДФ-а Жељка Комшића да прво буде формирана федерална власт, па затим и на нивоу БиХ, Радончић је рекао да је Комшић предсједник странке која захваљујући позиву СДА учествује у власти.

- Не сматрам да он може и треба бити главни човјек који ће некога условљавати. Имамо више врста ултиматума и моја процјена је да је мудрост да идемо корак по корак или да то буде све одједном, али да то све буде договорено између тројице легитимних изборних побједника, а то су предсједници СДА, ХДЗ БиХ и СНСД. Те три странке су кичме унутар својих националних корпуса. Комшић и ја би требали то уважавати, а не додавати наше услове - поручио је он.

Говорећи о споразуму који је СББ потписао са СДА и ДФ и очекивањима да његова партија буде глас разума, Радончић је рекао да очекује да су глас разума на политичкој сцени и Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић, Драган Човић и сви актери који иза себе имају страначку или институционалну моћ коју су добили на изборима.

- Очекујем да ће глас разума бити комплетна законодавна и извршна власт уколико желимо да ова земља крене бољим путем, запошљавањем и развојем и да зауставимо ријеку младости која одлази и људе који имају послове, а напуштају БиХ као неперспективну, те уколико желимо да хармонизујемо односе прво унутар Бошњака, па између Бошњака, Срба и Хрвата, па БиХ и ентитета, па са регионом - каже Радончић.

Радончић је оцијенио да је грешка свих политичара што, када је ријеч о тачкама сарадње, прво са својим идејама излазе у јавност.

- Деликатне проблеме треба рјешавати унутар затворених просторија. Сада нам треба хитна хармонизација односа. Ми Бошњаци видимо БиХ у НАТО-у, али имамо реалан политички проблем јер људи у Републици Српској то не виде тако. Не може се до НАТО-а доћи без заједничког става. МАП не значи улазак у НАТО и морамо у том смислу бити коректни и пустити да иницијативе које постоје не излазе у јавност - истакао је Радончић.

Он је оцијенио да није реално да БиХ уђе у НАТО за десетак година чак и да то сви унутар ње желе, јер је неопходно испунити много услова и достићи стандарде у многим животним сегментима који нису чисто војни.

Одговарајући на питање да ли ће бити министар безбједности у новом сазиву Савјета министара, Радончић је за РТРС рекао да је начелно та позиција припала СББ-у.

- Два огромна изазова су мигрантска криза и повратак људи који су били на сиријском ратишту. Све ће се то свалити на будућег министра безбједности. Предсједништво СББ-а ће размотрити аргументе и донијети одлуку. Постоји суптилно лобирање у контактима са амбасадорима да одем тамо, али о томе је рано говорити - нагласио је Радончић.

Према његовим ријечима, БиХ није потребан нови Дејтон него да у процесу приступања Европској унији и достизања европских стандарда буду рјешавани проблеми, сегмент по сегмент, у свим сферема друштва.

- Проблем БиХ нису називи, то су трајне категорије. Милорад Додик је дошао у Сарајево и отворио Олимпијаду за младе и тај потез су многи прећутали. Аналитичари и они који се баве политиком такве потезе треба да валоризују и ми треба да охрабрујемо све оно што нас спаја - оцијенио је Радончић.

Емисију Телеринг погледајте и на сљедећем линку.