latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:21 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија Каркин - Фото: СРНА
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија КаркинФото: СРНА

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена, с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На рочишту одржаном 4. априла, свједок "Е" је рекао да је чуо да је Јука Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и Бакиру Хотићу да из Миљацке изваде тијела убијених војника која су била бачена на Бентбаши.

Говорећи о убиству заробљених припадника ЈНА 22. априла, овај бивши припадник Јукине јединице навео је да му је предвече по повратку са задатка његов саборац Кенан Спахић рекао да је приведено осам резервиста ЈНА који су заробљени на Добрињи.

Сутра је, како је рекао, од Спахића чуо да су убијени испод Дома полиције, али му није рекао ко је то учинио.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.