X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:58 ⇒ 10:42 | Извор: СРНА

Нема арбитраже, Београд спрема контрамјере

Београд неће покретати арбитражу против Приштине због енормних такса које су уведене на производе из централне Србије, већ ће примијенити контрамјере које тренутно разматра, пишу Вечерње новости.
ГП Јариње - Фото: Novosti.rs
ГП ЈарињеФото: Novosti.rs

Према сазнањима листа, од арбитраже се одустало јер се Унмик, који је у име самопроглашеног Косова у јулу 2007. године потписао ЦЕФТА споразум, прогласио ненадлежним.

У тој ситуацији Београду је преостало само да тужи самопроглашено Косово, а појављивање "Косова" као правног лица у међународном праву, и то на иницијативу српске стране, несумњиво би се могло протумачити као признање његове "државности", због чега је опција арбитраже и одбачена, наводи извор листа.

Новости су затражиле одговор од мисије Унмик због чега се прогласила ненадлежном у овом случају, али нису добиле објашњење.

Због такса од 100 одсто уведеник на српске производе 21. новембра прошле године, Србија је до краја априла 2019. године претрпјела штету од око 150 милиона евра, односно, према подацима Владе Србије, дневно губи око милион евра.