X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
23/05/2019 |  09:05 | Извор: СРНА

Дилберовић: Мишљење о кандидатском статусу 29. маја

БиХ би 29. маја требало да добије мишљење Европске комисије о кандидатском статусу, најавио је директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић.
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

Дилберовић очекује да ће БиХ, упркос укупној ситуацији, добити позитивно мишљење које ће садржавати краткорочне и дугорочне обавезе које су пред БиХ и које ће морати да испуни.

- Оптимисти смо првенствено зато што је БиХ завршила оно што се од ње очекивало. Мишљење ће бити припремљено на начин да ће институције врло јасно да препознају шта треба да раде у наредном периоду - рекао је Дилберовић за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, мишљење би требало да буде објављено у склопу извјештаја Европске комисије о проширењу на земље западног Балкана.

- Извјештај о проширењу обухватиће Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Албанију и БиХ, с тим што ће у случају БиХ то бити мишљење - истакао је Дилберовић.

Мишљење Европска комисија доставља Европском парламенту на разматрање и Савјету ЕУ на одлучивање.

Након тога Европски савјет доноси закључак о евентуалној додјели кандидатског статуса, утврђивању датума и почетку преговора о чланству.

Када је ријеч о БиХ, коначна одлука о овом питању не очекује се прије октобра.