latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:18 ⇒ 10:43 | Аутор: sputniknews.com

НАТО поново позвао Русију да напусти Крим, стигао одговор

НАТО није сагласан са неправедном и незаконитом припадношћу Крима Руској Федерацији и позива Москву да повуче своју војску са тог полуострва, изјавио је шеф војног комитета Алијансе Стјуарт Пич.

- Алијанса се не слаже и неће се сложити се са незаконитом и неправедном анексијом Крима од стране Русије - рекао је Пич.

 Осим тога, Пич је позвао Русију да ослободи украјинске морнаре ухапшене након инцидента у Азовском мору.

Позив НАТО-а да повуче руске трупе са Крима је неадекватан, изјавио је руски сенатор са Крима Сергеј Цеков.

- Кримљани живе у миру и спокојству, а НАТО би желио да дестабилизује ситуацију на Криму. Њима (НАТО-у) се не свиђа начин на који се Крим развија, али нећемо им пружити то задовољство -рекао је Цеков за Спутњик.

Према његовим ријечима, Крим се поново ујединио са Русијом легално и праведно, а захтјеви представника Алијансе нису адекватни.

Први замјеник председника кримског парламента Јефим Фикс сматра да НАТО-ов позив Русији да повуче трупе са Крима подсећа на стару покварену плочу.

- Вријеме је да престану да користе старе покварене плоче и промијене реторику у односу према Русији. Крим је руски и на то је стављена тачка. Ставови НАТО-а о овом питању нас не занимају. Нека се брину о својим пословима, а Крим ће се сам снаћи како да ради - истакао је Фикс за Спутњик.

Са своје стране, шеф радне групе за међународно-правна питања у сталном представништву Републике Крим при предсједнику Руске Федерације Александар Молохов изјавио је за Спутњик да не треба обраћати пажњу на ријечи представника НАТО-а.

- Није рекао ништа ново. Редовне ритуалне фразе које одражавају чврст и неконструктиван став НАТО војске - објаснио је Молохов.