latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:15 | Аутор: СРНА

Смајловић: ХДЗ-у треба нови легитимитет и зато подржава Србе

Новинар Љиљана Смајловић оцијенила је да је подршка хрватских националиста попут Мирослава Ћире Блажевића српској листи Милорада Пуповца у предизборној кампањи за Европски парламент, само наставак стратегије ХДЗ-а јер му треба нови легитимитет пошто је протјерао Србе и сада их третира као ријетке биљке.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

- Мени се чини да би и Фрањо Туђман, да је жив, говорио слично. Они су добили рат, протјерали Србе и сада Србе третирају као ријетке биљке које треба сачувати - рекла је Смајловићева за РТС.

Она је указала да Ћири Блажевићу и Туђману не треба други легитимитет јер су из рата изашли као побједници, али да је овом ХДЗ-у потребан нови легитимитет.

- За то им је потребно да подигну Србе као непријатеље, као неког ко је још увек опасан, а није - рекла је Смајловићева.

Она сматра да се подршка /бившег предсједника Хрватске/ Стјепана Месића уклапа у то расположење.

- То је исто када се Американци претварају да су Руси јако опасни за планету. То наравно није тачно, али за то постоје политички разлози. Власт напумпава непријатеља, то је та политика страха. За Србе који живе у Хрватској и за нас овдје то изгледа ужасно, али то све има политички контекст - објашњава Смајловићева.

Говорећи о афери са аустријским вицеканцеларом Хајнцом Кристијаном Штрахеом, Смајловићева истиче да та афера, такође, има политичку позадину.

- Ако сте новинар, када добијете такав снимак и ако је аутентичан, ви га објављујете. Али не можете да се не запитате зашто вам је то дато послије двије године. Ово је урађено врло професионално од оних који се спремају за то да када на власт долазе људи против ваше воље да их рушите, и такви материјали се чувају - рекла је Смајловићева.

Она је истакла да је, ако обавјештајне службе руше владе, то релевантно за грађане Европе у истој мјери у којој је битно да ли су политичари корумпирани.

Говорећи о представљању европских избора као питања живота и смрти јер пријете популисти и националисти, Смајловићева је навела да је то политика - "ми смо добо, а они су зло" и оцијенила да разлике између "тобожњег зла и добра у политици нису толико велике и ту има доста лицемерства".

- Није толико битна Штрахеова партија колико порука Себастијану Курцу да се десничарске странке не смију никада нормализовати - нагласила је Смајловићева.

Према њеним ријечима, од будућег распореда партијских блокова у Европском парламенту, зависи и како ће се европски избори одразити на Србију и регион.

- Највећи Европљанин тренутно је Емануел Макрон који је истовремено и највећи противник даљег проширења. За нас нема доброг рјешења осим да десничари буду баш поражени до ногу па да се европски политичари опусте, попут Макрона, па кажу сада могу да трошим свој политички капитал и борим се за проширење - рекла је Смајловићева.